Skip to main content
10 November 2022 07:53

Ελαστική οθόνη micro-LED από υλικό φακών επαφής από την LG

Του Στάθη Ασπιώτη

Από ό,τι φαίνεται, οι διαφημίσεις που βλέπουμε καθημερινά θα αυξηθούν και θα καταλαμβάνουν πλέον επιφάνειες που έως σήμερα δεν ήταν φιλόξενες για την προβολή τους.

Η LG Display παρουσίασε μια λεπτή, ελαφριά, ελαστική, με ικανότητα συστροφής, οθόνη micro-LED.

Η θυγατρική της LG Corporation λέει ότι η έγχρωμη οθόνη RGB, ανάλυσης 100 ppi – η οποία μπορεί να τεντωθεί από 12 έως14 ίντσες – είναι κατασκευασμένη από τα ίδια υλικά πυριτίου με αυτά που χρησιμοποιούνται στους φακούς επαφής.

Τα micro-LED μεγέθους 40 um ή μικρότερο είναι ενσωματωμένα σε ένα σύστημα κυκλωμάτων που θυμίζει ελατήριο, το οποίο επιτρέπει στις οθόνες να συστρέφονται και να τεντώνονται χωρίς μόνιμη παραμόρφωση.

Η οθόνη μοιάζει με βαρύ περιτύλιγμα από πλαστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σκληρόδετα εξώφυλλα βιβλίων έως τραπεζομάντηλα.

Είναι εύκολα προσαρτώμενη σε καμπύλες επιφάνειες όπως δέρμα, ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα και αεροσκάφη, επεκτείνοντας τις εφαρμογές οθόνης σε διάφορες βιομηχανίες, όπως η μόδα, τα wearables, το mobility και τα παιχνίδια. Η LG είπε ότι έχει κάποια πλάνα για το πώς θα μπορούσε να πλυθεί η οθόνη όντας προσαρτημένη σε ένα πουκάμισο ή πώς θα μπορούσε να προσκολληθεί στο δέρμα, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες.

Ως ολοκληρωμένο προϊόν, η ελαστική οθόνη micro-LED θα είναι έτοιμη το 2024.

Η χρήση Micro-LED, κατά πάσα πιθανότητα, οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και θα δίνει πιο φωτεινά χρώματα από τις OLED. Εξάλλου, η ελαστική οθόνη, μελλοντικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε smartphone, δίνοντας λύση στο πρόβλημα των ραγισμένων οθονών, μετά από πτώσεις.

Η ανάλυση της κρίνεται αξιοπρεπής, στα 100 ppi. Η τυπική ανάλυση για τις εικόνες στο Internet είναι 72 ppi, ενώ το iPad Pro έχει 264 ppi. Έτσι, η ελαστική οθόνη της LG με την τρέχουσα ανάλυσή της μπορεί να μην είναι κατάλληλη για smartphone ή tablet, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές, όπως η ψηφιακή σήμανση.

Η LG πιστεύει ότι η ελαστική οθόνη θα έχει καλύτερη απόδοση από άλλες πρόσφατες καινοτομίες στις οθόνες.

Παρά τις πάμπολλες καινοτομίες της LG Display, όπως είναι και τα rollable OLED και τα κυρτά πάνελ, η εταιρεία ανακοίνωσε τον Οκτώβρη τριμηνιαία λειτουγική ζημιά ύψους 560 εκατομμυρίων δολαρίων και μια άνευ προηγουμένου μείωση της ζήτησης σετ (για τηλεοράσεις) και πάνελ.

Τεύχος 169

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ