Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 October 2022 06:43

Εγκαίνια του νέου σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός Φόρτωσης Φορτηγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG Truck Loading Station) στον Τερματικό Σταθμό LNG, στη Ρεβυθούσα. Με τον σταθμό αυτό, η Ελλάδα καθίσταται κόμβος ανεφοδιασμού και διανομής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε με 3,16 εκατομμύρια ευρώ, από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντελεί σημαντικά στη λειτουργική ευελιξία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, καθώς εξασφαλίζει περαιτέρω διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που η πρόσβαση μέσω δικτύου είναι δύσκολή ή και αδύνατη.

Η ολοκλήρωση και παράδοση προς χρήση του σταθμού βυτιοφόρων LNG εξασφαλίζει την επάρκεια φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα, αλλά και την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η δραστική μείωση στις εκπομπές CO2, με την αντικατάσταση ρυπογόνων καυσίμων, όπως το πετρέλαιο.

O Επικεφαλής της μονάδας Ελλάδα – Κύπρος, Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής & Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Κάρστεν Ράσμουσεν, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια, δήλωσε: «Η επένδυση στον σταθμό φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου σε βυτιοφόρα αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσπάθειας για ασφαλείς και διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού των Ελλήνων πολιτών με φυσικό αέριο. Η αύξηση της δυναμικότητας LNG θα μας επιτρέψει επίσης να ολοκληρώσουμε και να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνολικότερης μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές ρύπων».

Τεύχος 156

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ