Skip to main content
11 October 2022 06:50

Οι ΗΠΑ μεριμνούν για την υπεύθυνη χρήση του AI

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μερικές οδηγίες για να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με περισσότερη υπευθυνότητα. Όπως αναφέρθηκε αρχικά από το CNN, οι κατευθυντήριες γραμμές διαμορφώνονται εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν θα είναι δεσμευτικές.

Το σχέδιο ενώνει πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για ηθική και διαφανή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες διαμορφώνονται από επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και κυβερνητικούς φορείς.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ειδοποιούνται και να τους παρέχονται εξηγήσεις για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι απαιτείται, επίσης, από τις επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, να κάνουν εκτεταμένες δοκιμές και επίβλεψη και να δημοσιεύουν αποτελέσματα.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με εφαρμογές που παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας πολύ ρεαλιστικής εικόνας ως απάντηση σε οδηγίες κειμένου ή τη δυνατότητα επαλήθευσης της ταυτότητας των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, ένα νομοθετικό πλαίσιο για την πρόβλεψη ή την αποφυγή πιθανών αρνητικών επακόλουθων από τη χρήση της είναι απαραίτητο.

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν ρυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ή τις εφαρμογές που την αξιοποιούν, π.χ. το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το οποίο έχει επικριθεί εδώ και χρόνια από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ψηφιακών δικαιωμάτων.

Υπάρχουν μερικές πολιτείες που έχουν τους δικούς τους νόμους. Για παράδειγμα, ο νόμος περί απορρήτου των βιομετρικών πληροφοριών (Biometric Information Privacy Act – BIPA) στο Ιλινόις απαιτεί από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν τη συναίνεση του πελάτη πριν συλλέξουν βιομετρικές πληροφορίες, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή σαρώσεις γεωμετρίας προσώπου.

Τεύχος 148

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ