Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 October 2022 06:46

Data Ally: Η τεχνητή νοημοσύνη στον αγώνα κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Οι συνεχείς και διαρκώς πιο σύνθετες απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων έχουν αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες να ενισχύσουν τις πολιτικές ασφαλείας τους στον κυβερνοχώρο και να αναπτύξουν εξειδικευμένες διαδικασίες για την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την αποκατάσταση των προηγμένων επιθέσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «σύμμαχο» των συστημάτων κυβερνοασφάλειας αυτοματοποιώντας, επιταχύνοντας και βελτιώνοντας τις προαναφερθείσες διαδικασίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν κάθε πτυχής της ανθρώπινης καθημερινότητας, ειδικότερα εκείνων στις οποίες απαιτούνται διαδικασίες ανάλυσης δεδομένων. Η τεχνολογία αυτή, που στηρίζεται στη μίμηση των γνωστικών λειτουργιών της ανθρώπινης νοημοσύνης, επιτρέπει σε ένα σύστημα κυβερνοασφάλειας να επεξεργάζεται και να ερμηνεύει γρηγορότερα και καλύτερα πληροφορίες. Για τον λόγο αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε αρκετές εφαρμογές κυβερνοασφάλειας. Παρόλα αυτά, οι ψηφιακές απειλές έχουν επίσης επωφεληθεί από τις ικανότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα που προσδίδει η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην κυβερνοασφάλεια, έγκειται στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τον εντοπισμό μιας πιθανής απειλής. Όπως είναι γνωστό, ο εντοπισμός μιας εισβολής μέχρι αυτή να αρχίσει να αναπτύσσεται δεν είναι πάντα εφικτός. Εταιρείες που δεν διαθέτουν αρκετούς επαγγελματίες πληροφορικής ή εξειδικευμένες λύσεις προστασίας, είναι πολύ πιθανό να υποστούν εισβολές χωρίς να το γνωρίζουν. Με την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και Deep Learning όμως, οι εταιρείες μπορούν να διαγνώσουν μια πιθανή επίθεση πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, μειώνοντας τον μέσο χρόνο απόκρισης (MTTR).

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στις λύσεις κυβερνοασφάλειας ποικίλει και αποτελεί μια τεχνολογία που θα βελτιώσει τον εντοπισμό και την πρόληψη, ενώ παράλληλα παρέχει εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης σε κάποια απειλή. Η απάντηση στις πιο εξεζητημένες κυβερνοαπειλές είναι λύσεις και υπηρεσίες μέσω cloud, όπως είναι η υπηρεσία Zero-Trust. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνεται στις λύσεις Panda Adaptive Defense και Adaptive Defense 360 της Data Ally. Οι λύσεις αυτές ταξινομούν όλες τις διεργασίες που εκτελούνται είτε ως αξιόπιστες είτε ως κακόβουλες, επιτρέποντας τελικά την εκτέλεση μόνο των αξιόπιστων.

Το Zero-Trust ξεχωρίζει για τρεις εξειδικευμένες λειτουργίες:

  1. Συνεχής παρακολούθηση των εκτελούμενων διεργασιών από μια εγγενή πλατφόρμα cloud.
  2. Αυτόματη ταξινόμηση βάσει συστήματος AI σε πραγματικό χρόνο χωρίς να εξαρτάται από την είσοδο του τελικού χρήστη.
  3. Δύο επίπεδα προστασίας (λειτουργία σκλήρυνσης και λειτουργία κλειδώματος) για τον σωστό έλεγχο εφαρμογών με βάση την επικινδυνότητά τους.

Τεύχος 148

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ