Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

5 October 2022 06:45

Τα οικονομικά οφέλη της Ρωσίας από την προσάρτηση των 4 επαρχιών

Του Χρίστου Κρανάκη

Μετά τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσαν οι ρωσόφιλες διοικητικές αρχές στις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και την επίσημη τελετή προσάρτησής τους από τον Β. Πούτιν, το μόνο που απομένει να φανεί είναι ποια θα είναι η τελική διευθέτηση των ρωσο-ουκρανικών συνόρων (τουλάχιστον αυτών που αναγνωρίζει η Ρωσία).

Οι δύο πιθανές εκδοχές για την Ρωσία είναι οι εξής: Είτε θα ισχυριστεί ότι το σύνολο των επαρχιών αυτών βρίσκεται πλέον στη ρωσική επικράτεια και συνεπώς θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της για την κατοχή των τμημάτων εκείνων που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο· είτε θα αποδεχτεί πως τα νέα της σύνορα περιλαμβάνουν αποκλειστικά τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό. Όποια και να είναι, όμως, η τελική έκβαση, αναμφισβήτητα η Ρωσία θα επιχειρήσει να επωφεληθεί οικονομικά από την – είτε μερική, είτε πλήρη – προσάρτηση των τεσσάρων επαρχιών, που άλλωστε ιστορικά αποτελούν τη βιομηχανική «καρδιά» της Ουκρανίας.

Παρότι το ακριβές οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί ακόμα να προσμετρηθεί επακριβώς, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική ενίσχυση του ρωσικού εθνικού πλούτου μετά την προσάρτηση. Πέραν, της αύξησης του πληθυσμού – η οποία θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια – και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, το μεγάλο πλεονέκτημα που αναμένεται να προσφέρουν οι νεοαποκτηθείσες περιοχές έγκειται στο κομμάτι της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Παρακάτω καταγράφονται οι βασικές εκτιμήσεις για το τι θα προσφέρει σε οικονομικό επίπεδο στη Ρωσία η κάθε προσαρτημένη περιοχή, όπως αποτυπώθηκαν τόσο από δυτικούς αναλυτές, όσο και ρωσικά ΜΜΕ.

Ντόνετσκ: Μέχρι το 2014, η περιοχή του Ντόνετσκ κατείχε το 1/5 της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Το υπέδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε ορυκτές πήγες και αποτελεί το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα άνθρακα στην Ευρώπη, εξυπηρετώντας την εξόρυξη άνθρακα και την έλαση σιδηρούχων μετάλλων. Με εξέχουσες παραγωγικές μονάδες τα αρκετά και μεγάλα μεταλλουργικά εργοστάσια, η παραγωγή στον Ντονέτσκ για το 2021 ανήλθε στα 190 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Λουγκάνσκ: Η έτερη επαρχία του Ντονμπάς, το Λουγκάνσκ, φημίζεται και αυτή για την ισχυρή μεταλλουργία της (73% των εξαγωγών της είναι μεταλλεύματα) και, όπως το Ντόνετσκ, διαθέτει επίσης μεταλλουργικές επιχειρήσεις, φαρμακευτικά εργοστάσια και σημαντικό αριθμό ανθρακωρυχείων.

Ζαπορίζια: Η Ζαπορίζια, γνωστή από το ομώνυμο πυρηνικό σταθμό, διαθέτει τρεις σημαντικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη νοτιοανατολική πλευρά της. Αρχικά, τον προαναφερθέντα πυρηνικό σταθμό που αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη. Τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Δνείπερου και τέλος, το αιολικό πάρκο Botievo. Ακόμα, στη Ζαπορίζια βρίσκεται και μια σειρά μεγάλων βιομηχανικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Χερσώνα: Τέλος, η περιφέρεια της Χερσώνας, αναμένεται να προσφέρει στη Ρωσία πρόσβαση στη λεκάνη της Αζοφικής – Μαύρης Θάλασσας και στον ποταμό Δνείπερο. Ενώ, οι περιοχές κοντά στο λιμάνι έχουν παράδοση και υποδομές στη ναυπηγική και είναι γνωστές για τα τουριστικά θέρετρα και τη γεωργία τους.

Παρότι είναι νωρίς για οριστικές προβλέψεις, εάν τελικά η Ρωσία και οι ρωσόφιλοι τοπικοί πληθυσμοί καταφέρουν να κρατήσουν τις επαρχίες αυτές υπό τον έλεγχό τους, η ρωσική οικονομία θα έχει επιτύχει μια σημαντική ανάπτυξη της βιομηχανικής και τεχνολογικής οικονομίας της. Φυσικά, εάν τα οικονομικά αυτά οφέλη θα υπερτερήσουν των δυτικών κυρώσεων μένει να φανεί.

Τεύχος 144

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ