Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Μειώθηκαν οι καταγγελίες στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
Σημαντική μείωση κατέγραψαν το 2021 οι καταγγελίες των καταναλωτών στην Ελλάδα, σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που στην περίπτωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών αγγίζει το 32%.
Όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι πλέον ο δεύτερος κλάδος σε καταγγελίες – παράπονα – με ποσοστό 20,3% επί του συνόλου των αναφορών – μετά από τα καταναλωτικά αγαθά.
Στην πρώτη θέση είναι τα καταναλωτικά αγαθά (34,7%), στην τρίτη θέση η ενέργεια και ύδρευση (18,7%) και στην τέταρτη οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (14%).
Οι βασικοί λόγοι, που οδήγησαν τους καταναλωτές σε αναφορές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σχετίζονται με τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η ποιότητα των οποίων επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πολλές ήταν οι αναφορές καταναλωτών σχετικά με τις υψηλές χρεώσεις κλήσεων της γραμμής εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ και του Δήμου Αθηναίων. Η Αρχή παρενέβη ζητώντας από τους υπεύθυνους των δύο γραμμών εξυπηρέτησης να τροποποιηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διορθωθεί η ενημέρωση των πολιτών για τις σχετικές χρεώσεις και να μην υπάρχει χρέωση για το χρονικό διάστημα της αναμονής.
Επίσης, να υπάρξει μέριμνα για την ενημέρωση του κοινού, ώστε σε όλα τα σημεία που προτείνεται η επικοινωνία μέσω των γραμμών εξυπηρέτησης να αναφέρεται η επιλογή της επικοινωνίας μέσω γεωγραφικού δεκαψήφιου αριθμού, η χρήση του οποίου δεν συνεπάγεται πρόσθετες χρεώσεις.
Η κατάσταση με τη χαμηλή ποιότητα των ταχυδρομικών και ιδίως των ταχυμεταφορικών υπηρεσιών, έδειξε σαφή σημάδια βελτίωσης το 2021 σε σχέση με το 2020. Ο χρόνος παράδοσης και κυρίως οι αποζημιώσεις, αλλά και η ηλεκτρονική πληρωμή για αντικαταβολή, ήταν τα μελανά σημεία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, ενώ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες «αγκάθι» αποτέλεσαν η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι αυξημένες χρεώσεις ορισμένων πενταψήφιων του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.