Skip to main content
29 September 2022 06:48

Ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία από το MIT

Το υψηλό κόστος της φόρτισης μια υποθαλάσσιας κάμερας είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την εκτεταμένη υποθαλάσσια εξερεύνηση.

Ερευνητές του MIT έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, δημιουργώντας μια ασύρματη υποβρύχια κάμερα χωρίς μπαταρία, η οποία είναι περίπου 100.000 φορές περισσότερο αποδοτική ενεργειακά απ’ ό,τι άλλες υποθαλάσσιες κάμερες. Η κάμερα μπορεί να τραβήξει έγχρωμες φωτογραφίες, ακόμη και σε σκοτεινά υποβρύχια περιβάλλοντα, και να μεταδίδει δεδομένα εικόνας ασύρματα μέσω του νερού.

Η αυτόνομη κάμερα τροφοδοτείται από τον ήχο! Μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια από τα ηχητικά κύματα, που ταξιδεύουν μέσω του νερού, σε ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τον εξοπλισμό απεικόνισης και επικοινωνίας. Μετά τη λήψη και την κωδικοποίηση δεδομένων εικόνας, η κάμερα χρησιμοποιεί επίσης ηχητικά κύματα για τη μετάδοση δεδομένων σε έναν δέκτη που αναδομεί την εικόνα.

Επειδή δεν χρειάζεται πηγή ενέργειας, η κάμερα θα μπορούσε να λειτουργεί για εβδομάδες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναζητήσουν νέα είδη σε απομακρυσμένα μέρη του ωκεανού. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη εικόνων ρύπανσης των ωκεανών ή την παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των ψαριών που εκτρέφονται σε φάρμες υδατοκαλλιέργειας.

Τεύχος 140

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ