Skip to main content
29 September 2022 06:47

Enterprise IT aaS για τον εκμοντερνισμό υποδομών από την αμερικάνικη αεροπορία

Του Στάθη Ασπιώτη

Η τεχνολογία που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις είναι εξίσου σημαντική με τον φυσικό εξοπλισμό που απαιτείται στο πεδίο της μάχης. Η εθνική ασφάλεια εξυπηρετείται καλύτερα όταν τα στρατιωτικά επιτελεία μπορούν να επικεντρωθούν σε αντιπάλους, τακτικές και στρατηγική, ενώ αξιοποιούν ως συνεργάτες μέλη της βιομηχανίας ΙΤ για την υποστήριξη τομέων, όπως η διατήρηση των υποδομών πληροφορικής.

Σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας Lumen, η προμήθεια Enterprise IT as a Service (EITaaS) Base Infrastructure Modernization (BIM) του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ (Department of Air Force – DAF) θέλει να κάνει ακριβώς αυτό. Να εξελίξει δηλαδή τη στρατηγική ψηφιακού εκσυγχρονισμού σε ένα μοντέλο «aaS» που θα ενσωματώνει δίκτυο, υπηρεσίες τελικού χρήστη και υπολογιστικές πλατφόρμες μέσω μιας σειράς τριών προμηθειών που αναμένεται να ανατεθούν για το FY2022 έως το FY2024.

Από τεχνική άποψη, το πεδίο εφαρμογής του BIM καλύπτει πολλούς τομείς πέρα από αυτούς που προσφέρει η Lumen ως συνεργάτης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται υποδομές σε επίπεδο βάσεων, παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών (OSP) και των ασύρματων υπηρεσιών.

Το DAF συνεχίζει να βελτιώνει την προσέγγισή του για να επιτύχει τους στόχους του για τον εκσυγχρονισμό, την εδραίωση και την αναζήτηση βελτιωμένων λειτουργιών πληροφορικής με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού κόστους. Καθώς το DAF προχωρά με τις προμήθειες EITaaS της, η Lumen βλέπει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της, με την οποία εξυπηρετεί οργανισμούς Άμυνας, αλλά και ως παγκόσμιος πάροχος λύσεων, για να προσφέρει στρατηγικές συστάσεις στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Περαιτέρω, η Lumen είπε ότι θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα μοντέλο Contractor Owned/Contractor Operated (COCO) ή Government Owned/Contractor Operated (GOCO) για να ορίσει με σαφήνεια τη μεταφορά εξοπλισμού πίσω στην κυβερνητική ιδιοκτησία στο ονομαστικό κόστος του ή και χωρίς κόστος για την κυβέρνηση.

Το μοντέλο συνεργασίας COCO τοποθετεί τη συνολική κατανομή κόστους στους αρμόδιους προμηθευτές που κατανοούν τις συμβάσεις υπηρεσιών και τον τρόπο λειτουργίας σε αυτό το περιβάλλον, λέει η Lumen.

Με σαφώς καθορισμένους στόχους και συμφωνίες επιπέδου υπηρεσιών με κίνητρα, μια προσέγγιση με το μοντέλο COCO θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ οδηγεί σε συνεχή καινοτομία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τεύχος 140

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ