Skip to main content
22 July 2022 06:52

Πτώση στις παγκόσμιες αποστολές smartphone το 2ο τρίμηνο

Του Στάθη Ασπιώτη

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 9% από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών και της περιφερειακής αβεβαιότητας. Το iPhone 13 παρέμεινε σε υψηλή ζήτηση και η Samsung επωφελήθηκε από μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys.

Οι αποστολές του iPhone 13 βοήθησαν στην ενίσχυση της Apple με μερίδιο 17% σε σύγκριση με 14% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση συνολικά το τελευταίο τρίμηνο.

Η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση με μερίδιο 21% έναντι 18%, κυρίως λόγω των αποστολών μεσαίας κατηγορίας της σειράς Α.

Οι κινέζοι κατασκευαστές Xiaomi, Oppo και Vivo υπέστησαν διψήφια πτώση στις αποστολές, αφήνοντάς τους μερίδια 14%, 10% και 9% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 17%, 11% και 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο αναλυτής Runar Bjorhovde δήλωσε ότι «οι οικονομικά αντίθετοι άνεμοι, η υποτονική ζήτηση και οι εκκρεμότητες στα αποθέματα» είχαν ως αποτέλεσμα οι providers να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους για το υπόλοιπο του 2022.

«Η υπερπροσφορά στη μεσαία κατηγορία εκθέτει τους προμηθευτές που πρέπει να επικεντρωθούν στα λανσαρίσματα των νέων εκδόσεων, καθώς οι καταναλωτές με περιορισμένο budget στρέφουν τις αγορές συσκευών τους προς τη χαμηλή κατηγορία».

Ο αναλυτής Toby Zhu σημείωσε ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών επηρεάστηκε «από την εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος», αλλά περίμενε ότι οι πωλητές θα επιταχύνουν τις προωθητικές ενέργειες και τις ειδικές προσφορές για να «επιταχύνουν τις πωλήσεις» πριν από τα λανσαρίσματα, κατά την εορταστική περίοδο.

Η Canalys τοποθέτησε τις αποστολές για το Q2 2021 σε 316 εκατομμύρια μονάδες, με βάση τις πωλήσεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ