Skip to main content
20 July 2022 06:44

Η Ρωσία απαγορεύει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο την Παρασκευή, 15 Ιουλίου, που απαγορεύει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών. Ο νόμος θα απαγορεύει τη μεταβίβαση ή την αποδοχή «ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα για μεταβιβαζόμενα αγαθά, εκτελούμενες εργασίες, παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιτρέπει σε κάποιον να αναλαμβάνει πληρωμή για αγαθά (έργα, υπηρεσίες) μέσω ψηφιακού χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τους ομοσπονδιακούς νόμους», απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση κρυπτονομισμάτων ή NFT ως μορφές πληρωμών.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει διαγνώσει ασυμβατότητα στο εσωτερικό σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων, με διάφορες υπηρεσίες να διαφωνούν μεταξύ τους για το αν θα απαγορευθεί οριστικά η κρυπτογράφηση ή απλώς θα ρυθμιστεί. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε ζητήσει την απαγόρευση της κρυπτογράφησης τον Ιανουάριο, στην οποία το Υπουργείο Οικονομικών αντιτάχθηκε, λέγοντας αντ’ αυτού ότι «η ρύθμιση είναι επαρκής για την προστασία των πολιτών μας».

Υπήρξαν εικασίες ότι ρωσικές εταιρείες ή ιδιώτες που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Εξάλλου, φορείς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έχουν προσθέσει συγκεκριμένα crypto-wallet σε λίστες κυρώσεων.

Ο νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε 10 ημέρες.

Τεύχος 113

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ