Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

19 July 2022 06:48

Qualcomm, Ericsson και Thales θέλουν να κάνουν παγκόσμιο το 5G

Του Στάθη Ασπιώτη

Οι τρεις εταιρείες προτίθενται να φέρουν το 5G σε περιοχές που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξουν επί του παρόντος τη συνδεσιμότητα 5G.

Η Qualcomm Technologies, η Ericsson και η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία Thales ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με στόχο τη δημιουργία συνδέσεων 5G παντού μέσω του διαστήματος. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί καθιστώντας το 5G παγκοσμίως διαθέσιμο μέσω της χρήσης συνδυασμένης δορυφορικής και επίγειας συνδεσιμότητας. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την έγκριση υποστήριξης μη επίγειων δικτύων, για πρώτη φορά τον Μάρτιο 2022, από τον Φορέα Παγκόσμιων Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων 3GPP.

Μετά την έγκριση για δορυφορικό, 5G Non-Terrestrial Networks (5G NTNs) από το 3GPP, οι τρεις εταιρείες στοχεύουν να συμβάλλουν στην παγκόσμια κάλυψη δικτύου, ακόμη και σε περιοχές που επί του παρόντος δεν διαθέτουν δυνατότητες κάλυψης από επίγειο δίκτυο. Χρησιμοποιώντας τη συνδεσιμότητα 5G μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO), η κάλυψη μπορεί να επεκταθεί σε περιοχές που προηγουμένως δεν μπορούσαν να λάβουν υπηρεσίες, όπως σε απρόσιτα εδάφη, θάλασσες και ωκεανούς.

Αυτές οι αναβαθμίσεις στη συνδεσιμότητα 5G θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν σε μια σειρά περιπτώσεων χρήσης, από την υπηρεσία περιαγωγής ενός χρήστη κινητής τηλεφωνίας έως τη βοήθεια σε τομείς υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, οι τρεις εταιρείες ελπίζουν ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η δορυφορική συνδεσιμότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση της επίγειας διασύνδεσης ή ως εφεδρεία τους.

Τεύχος 112

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ