Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

13 July 2022 06:50

Μέγιστη ασφάλεια με το Lockdown Mode της Apple

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Apple ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων ασφαλείας που παρέχει στους χρήστες της με μια νέα δυνατότητα με το όνομα Lockdown Mode. Το Lockdown Mode θα παρουσιαστεί επίσημα το ερχόμενο φθινόπωρο με τα iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura.

Το προαιρετικό σύστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο χρήστη μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με την Apple, το Lockdown mode έχει αναπτυχθεί με την ιδέα της προστασίας «των πολύ λίγων χρηστών που, λόγω του ποιοι είναι ή τι κάνουν, ενδέχεται να στοχοποιηθούν προσωπικά από ορισμένες από τις πιο εξελιγμένες ψηφιακές απειλές, όπως αυτές από το Group NSO και άλλες ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν spyware με κρατική χρηματοδότηση».

Το Lockdown Mode θα παρέχει προαιρετικά extreme επίπεδο ασφάλειας, στους χρήστες που θα το ενεργοποιήσουν. Θα κάνει πιο ανθεκτικές τις άμυνες της συσκευής και θα περιορίσει αυστηρά ορισμένες λειτουργίες, προκειμένου να μειώσει σημαντικά την επιφάνεια επίθεσης στη συσκευή και να αυξήσει την προστασία της από εγκληματικό spyware.

Δύο διαφορετικά είδη εισβολέων μπορεί να σταματήσει η λειτουργία Lockdown: Τους πραγματικούς spyware providers και τους «χάκερ προς ενοικίαση». Οι τελευταίοι τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο προηγμένες τεχνικές στην παραβίαση των συσκευών Apple, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή. Οι επαγγελματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κυβερνο-επιτήρησης έχουν περισσότερες δεξιότητες και δυνατότητες να διενεργήσουν προηγμένες επιθέσεις.

Με την εκκίνησή του, το Lockdown mode θα περιορίσει τις συσκευές στους τομείς messaging, web browsing, υπηρεσίες apple, συνδέσεις, ρυθμίσεις (configuration).

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Apple.

Τεύχος 108

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ