Skip to main content
1 August 2024 06:41

6,69 δισ. ευρώ σε Data Centers στην Ισπανία από την Microsoft

Η Microsoft σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 6,69 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγονίας της Ισπανίας, η οποία μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο υπολογιστικού νέφους στην Ευρώπη. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Αραγονίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια κατασκευής κέντρων δεδομένων σε τοποθεσία έξω από την πόλη της Σαραγόσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών, η επένδυση της Microsoft θα κατανεμηθεί σε βάθος δέκα χρόνων. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε άλλη μια «ισπανική» επένδυση, αυτή τη φορά ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κέντρα δεδομένων στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Microsoft ακολουθεί τον κύριο ανταγωνιστή της, τη μονάδα υπολογιστικού νέφους AWS της Amazon, στρέφοντας τα μάτια στην περιοχή της Αραγονίας. Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην ίδια περιοχή της Ισπανίας. Η Amazon έχει ανακοινώσει ότι θα τροφοδοτήσει πλήρως τα κέντρα δεδομένων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Αραγονία διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας.

Η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μια αντίστοιχη επένδυση ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σουηδία, καθώς θέλει να επεκτείνει την υποδομή cloud και τεχνητής νοημοσύνης στη σκανδιναβική χώρα, σε μια περίοδο δύο ετών.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Microsoft και η Amazon Web Services να σπεύδουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη.

ΤΕΥΧΟΣ 561

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ