Skip to main content
27 October 2022 06:49

5 συμβουλές από την Forrester για την υβριδική εργασία

Του Στάθη Ασπιώτη

Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μεταβαίνουν στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, έκθεση της Forrester διαπιστώνει ότι το μοντέλο αυτό είναι εδώ για να μείνει και προτείνει βήματα για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μακροπρόθεσμα.

Η υβριδική εργασία αποτελεί δελεαστική πρόταση: Οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν τόσο από το γραφείο όσο και εξ αποστάσεως, γι’ αυτό πολλοί εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη έκθεση της Forrester, με τίτλο Mastering the Messy Middle of Hybrid, παρατηρεί ότι το 51% των οργανισμών κινείται προς το μοντέλο υβριδικής εργασίας. Η έκθεση διαπιστώνει ωστόσο ότι η υβριδική εργασία έχει και τα προβλήματά της.

Η μετάβαση σε ένα μοντέλο όπου το γραφείο μπορεί να βρίσκεται «οπουδήποτε» απαιτεί αλλαγή μακροχρόνιων πρακτικών, οι οποίες, σύμφωνα με τηForrester, «θα είναι σκληρές τόσο για τους ηγέτες όσο και για τους εργαζόμενους» και θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση επιτυχώς.

Οι 5 συμβουλές της Forrester:

Ενθάρρυνση των εργαζομένων και επένδυση στις εμπειρίες τους: Η διατήρηση του διαλόγου μεταξύ ηγεσίας και εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας. Η καλύτερη πρακτική είναι να δημιουργήσετε τη δική σας λειτουργία deep listening, που επαναλαμβάνεται με έρευνες τάσεων και focus group και ενημερώνεται για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες, προτιμήσεις και επιθυμίες των εργαζομένων.

Πρόσληψη ατόμων με νέα οργανωτική τεχνογνωσία για την καθοδήγηση της εργασίας από οπουδήποτε: Οι οργανισμοί προσλαμβάνουν ή βοηθούν τους υπαλλήλους να αποκτήσουν εξειδίκευση στην πλοήγηση στην «εργασία από οπουδήποτε». Μερικοί αναδυόμενοι τίτλοι είναι: «Υβριδικός οδηγός ευελιξίας στον χώρο εργασίας», «Διευθυντής υβριδικής εργασίας», «Ευέλικτος διευθυντής λειτουργιών χώρου εργασίας» κ.ά.

Δημιουργία πολιτιστικών πρακτικών και ιδεών που υποστηρίζουν τη στρατηγική σας: Σκεφτείτε τόσο την ενέργεια της εταιρικής σας κουλτούρας, όσο και την ευρύτερη κουλτούρα για να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο για «εργασία από οπουδήποτε» που ταιριάζει στην εταιρεία σας.

Μείωση της ψυχολογικής απόστασης: Η φυσική απόσταση έχει μικρότερο αντίκτυπο στα βασικά αποτελέσματα για το εργατικό δυναμικό απ’ ό,τι η επιχειρησιακή ή σχεσιακή απόσταση – με άλλα λόγια, οι τεχνολογίες συνεργασίας, η συμμετοχή στη ροή εργασίας και οι συναισθηματικές σχέσεις παίζουν εξαιρετικά ισχυρό ρόλο.

Βεβαιωθείτε ότι η ηγεσία του οργανισμού σας διαμορφώνει τις σωστές συμπεριφορές: Μια τράπεζα από την οποία πήρε συνέντευξη η Forrester, είπε ότι η υβριδική εργασιακή πολιτική της υπέφερε από πιέσεις παρουσιαστικού χαρακτήρα, επειδή τα στελέχη επέστρεψαν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, αποτρέποντας έτσι τους υπαλλήλους από το να επωφεληθούν από την προσφερόμενη ευελιξία, ανέφερε η έκθεση. Αντίθετα, τα στελέχη της Slack καλούνται να περνούν όχι περισσότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

Τεύχος 160

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ