Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

13 May 2024 06:43

32% πάνω το financial malware

Η τελευταία έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές απειλές για το 2023, η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου, υπογράμμισε την αύξηση των επιθέσεων που στοχεύουν χρήστες Android (32% σε σύγκριση με το 2022) μέσω τραπεζικών υπηρεσιών, με το Αφγανιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Τατζικιστάν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συναντήσεων με τραπεζικά Trojans. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στις επιθέσεις κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού για κινητά, επηρεάζοντας σχεδόν το 3% των χρηστών.

Παρά τη μείωση κατά 11% του financial malware μέσω υπολογιστή, οι απειλές από οικογένειες κακόβουλου λογισμικού, όπως το Ramnit και το Zbot, εξακολουθούν να υφίστανται, στοχεύοντας κυρίως τους καταναλωτές. Το financial phishing παραμένει σημαντική ανησυχία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τέταρτο όλων των επιθέσεων phishing σε εταιρικούς χρήστες και σχεδόν το ένα τρίτο σε οικιακούς χρήστες. Τα εμπορικά σήματα ηλεκτρονικών καταστημάτων αποτελούν το κορυφαίο δέλεαρ για απόπειρες financial phishing, με το phishing μέσω του PayPal να αποτελεί πάνω από το ήμισυ όλων των προσπαθειών.

Το phishing και οι απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε άνοδο. Το 2023, η Kaspersky απέτρεψε πάνω από 5,8 εκατομμύρια απόπειρες χρηστών να ακολουθήσουν συνδέσμους phishing με θέμα κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το Amazon αναδείχθηκε ως το ηλεκτρονικό κατάστημα με τις περισσότερες απομιμήσεις όσον αφορά στις απόπειρες phishing, ακολουθούμενο από την Apple και το Netflix.

ΤΕΥΧΟΣ 504

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ