Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

19 January 2024 07:55

24 επιχειρήσεις εναντίον των gatekeepers του τεχνολογικού κλάδου

Σε ανοιχτή επιστολή προχώρησαν 24 επιχειρήσεις του κλάδου, διαμαρτυρόμενες πως οι Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft και TikTok δεν έχουν κάνει ικανοποιητική πρόοδο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων. Σύμφωνα με τον νόμο της Ε.Ε. για τις ψηφιακές αγορές, οι εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και κεφαλαιοποίηση άνω των 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται κόμβοι με μεγάλη επιδραστικότητα και ευθύνη, (gatekeepers) που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Οι έξι αναγνωρισμένοι gatekeepers στην ΕΕ είναι οι Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft.

Στην ανοικτή επιστολή – την οποία υπογράφει ο διεθνής όμιλος μέσων ενημέρωσης Schibsted, η φιλική προς το περιβάλλον μηχανή αναζήτησης Ecosia, η μηχανή αναζήτησης Qwant που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, η εφαρμογή ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων Element και η υπηρεσία VPN “ProtonVPN” – αναφέρεται ότι οι gatekeepers «είτε δεν συμμετέχουν σε διάλογο με τρίτους, είτε παρουσιάζουν λύσεις που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA)».

Οι εταιρείες σχολιάζουν επίσης ότι τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι καταναλωτές έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανενημέρωτοι σχετικά με το τι θα συμβεί μετά την προθεσμία της 7ης Μαρτίου 2024.

Οι 24 εταιρείες που υπέγραψαν την επιστολή είναι οι Adevinta, Allegro, Billiger.de, Ceneo, CompareGroup, Ecosia, Element, Favi, Heureka Group, Idealo, Kelkoo, Ladenzeile, Le Guide.com, OLX, Open-Xchange, Panther Holding GmbH, Preis.de, Prisjakt, Proton, Qwant, Runnea, Schibsted, Solute, και Vipps.

Τεύχος 430

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ