Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
1000% αύξηση στις παραβιάσεις λογαριασμών στα social media
Του Χρίστου Κρανάκη
Οι παραβιάσεις σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύθηκε κατά 1.000% τους 12 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΜΚΟ Identity Theft Resource Center, που δραστηριοποιείται στη συνδρομή βοήθειας σε θύματα κλοπής ταυτότητας.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι από το σύνολο των παραβιάσεων που κατεγράφησαν, το 85% παρατηρήθηκε σε λογαριασμούς του Instagram και το 25% σε λογαριασμούς του Facebook. Ακόμα, το 70% των θυμάτων υπέστησαν μόνιμο αποκλεισμό από τα προφίλ τους και το 71% είχαν φίλους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι hackers που παραβίασαν τον λογαριασμό.
Η κλοπή ταυτότητας εύκολα μπορεί να υποτιμηθεί ως απλά μια «μικρή ταλαιπωρία». Παρόλα αυτά, όπως φανερώνει η έκθεση, οι επιθέσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες οικονομικές απώλειες ή/και συναισθηματικά προβλήματα. Ενδεικτικά, το 27% των θυμάτων κλοπής λογαριασμών έχουν χάσει έσοδα από οικονομικές δραστηριότητες που ακυρώθηκαν λόγω της κλοπής. Ειδικά για όσους αξιοποιούν επαγγελματικά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η απώλεια του λογαριασμού τους σηματοδοτεί σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά τους.
Σε μεγάλο βαθμό, οι ευθύνες για την κλοπή λογαριασμών δεν πρέπει να αποδοθούν αποκλειστικά στους χρήστες. Το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης δεν προσφέρει ισχυρές επιλογές ελέγχου πρόσβασης είναι προβληματικό. Η μη υποστήριξη προτύπων ασφαλείας, όπως η μεμονωμένη σύνδεση ή η αυτοματοποιημένη δημιουργία και αφαίρεση χρηστών μέσω ενός προτύπου που είναι γνωστό ως SCIM είναι σύμφωνα με κάποιους ο κύριος λόγος που οι δράστες στοχοποιούν τους κοινωνικούς λογαριασμούς.
Τέλος, η έκθεση κατέγραψε μια μικρή μείωση των επαναλαμβανόμενων θυμάτων κλοπής ταυτότητας. Το 2022, το 26% των ερωτηθέντων θυμάτων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ξανά κλοπή ταυτότητας, σε σύγκριση με το 29% το 2021.