Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 October 2022 06:44

1 δισ. σε ΜμΕ το επόμενο δίμηνο για ψηφιακή-πράσινη μετάβαση

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, πως οι δύο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Η πρώτη δράση αφορά στην Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ, με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στα τέλη του Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Τα επενδυτικά σχέδια, που θα ενταχθούν, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Μιας και η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους.

Η δεύτερη δράση αφορά στην Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

Εκτός από την επιχορήγηση των παραγωγικών παγίων, θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για net metering.

Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε ΜμΕ, 3 δισ. μέσω δράσεων και 1 δισ. μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τεύχος 142

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ