Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

7 October 2022 06:44

Ψηφιοποίηση του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός

Το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο, ή αλλιώς Ερυθρός Σταυρός, προχωρά στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών-Ελληνικού Ινστιτούτου DRG.

Ήδη, το νοσοκομείο βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής των πληροφοριακών του συστημάτων και της διασύνδεσής του με τον grouper του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG. Επίσης, το ΚΕΤΕΚΝΥ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εκπαιδεύσεων του ιατρικού προσωπικού.

Η εφαρμογή των DRGs από το 1980, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, απαντάται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ευρωπαϊκές, καθώς και στις γείτονες βαλκανικές, όπως και στην Τουρκία – κάθε χώρα τα εφαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες της. Στην Ελλάδα τα DRG εισήχθησαν ως μνημονιακό προαπαιτούμενο το 2010 – τότε εφαρμόστηκαν βιαστικά τα περίφημα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια (ΚΕΝ), δηλαδή ένας ενιαίος «τιμοκατάλογος» των ιατρικών πράξεων, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσες ιατρικές πράξεις γίνονται.

Το κομβικό αυτό έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως και η διασύνδεση των Νοσοκομείων με την ψηφιακή πλατφόρμα του ΚΕΤΕΚΝΥ.

Μέσω της εφαρμογής των DRG, το νοσοκομείο θα:

• Αποκτήσει νέο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας – πιο αντικειμενικό και ουσιώδη σε σχέση με τα ΚΕΝ.

• Επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (κατάργηση φυσικού αρχείου).

• Επιτύχει ομογενοποίηση ιατρικών πληροφοριών, καθώς οι διαγνώσεις και οι ιατρικές πράξεις είναι σε ενιαίο πανελλαδικό format.

• Πραγματοποιεί συγκρίσεις με άλλα νοσοκομεία και θα πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

• Ομογενοποιήσει τις διαδικασίες και τη χρήση/λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

• Αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο σε βάθος χρόνου για την εξαγωγή υγειονομικών δεδομένων που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία χάρτη υγείας, κλινικών μελετών κ.ά.

Τεύχος 146

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ