Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

25 July 2022 06:47

Φόρτιση EV από το σπίτι

Με την αγορά ηλεκτρικού οχήματος να ακμάζει, όλο και περισσότεροι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς αριθμού σταθμών φόρτισης, οπότε είναι φυσικού να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης. Η οικιακή φόρτιση αυτοκινήτου είναι ένας από αυτούς όμως χρειάζεται να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Αρχικά, χρειάζεται ένας καθορισμένος χώρος στάθμευσης, π.χ. ένα κλειστό γκαράζ, ή ένα συγκεκριμένο σημείο στην πιλοτή ή ένας υπαίθριος ιδιωτικός χώρος στάθμευσης σε οικόπεδο. Έπειτα, χρειάζεται να ενημερωθεί ο διαχειριστής της πολυκατοικίας – εφόσον μιλάμε για πολυκατοικία – εγγράφως, καθώς και οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου, για τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Μπορεί οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το ίδιο έργο, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί κοινόχρηστος φορτιστής. Η εγκατάσταση μπορεί πραγματοποιηθεί 30 μέρες μετά τη γνωστοποίηση προς τον διαχειριστή, εφόσον έχει συμφωνήσει και η πλειοψηφία των συνιδιοκτητών. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν, θα πρέπει η απόφαση της άρνησης να είναι αιτιολογημένη και υπογεγραμμένη από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Επιπλέον, για την φόρτιση του ηλεκτρικού ή ενός plug-in υβριδικού οχήματος, απαιτείται ηλεκτρολόγος που θα πραγματοποιήσει μελέτη εγκατάστασης και θα φροντίσει για την επιλογή ενός κατάλληλου φορτιστή.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, το έντυπο σύνδεσης / ενημέρωσης Χαμηλής ή Μέσης Τάσης, προκειμένου να πιστοποιηθεί η παροχή και η εγκατάσταση.

Τεύχος 116

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ