Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Φως στα ενδότερα της κυβερνοασφάλειας ρίχνει η Pylones Hellas
Τα αποτελέσματα της 3ης πανελλήνιας έρευνας The State of Cyber Security 2022, παρουσίασε η Pylones Hellas. H έρευνα καταπιάνεται με τα κυριότερα προβλήματα κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι πληροφορικής στην Ελλάδα και – μεταξύ άλλων – διαπιστώνει πως πάνω από το 55% των ελληνικών εταιρειών χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και εκπαίδευσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας!
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας ήταν να εκτιμηθεί ο τρόπος και ο βαθμός αλλαγής της πολιτικής ασφάλειας των εταιρειών ως προς την ασφάλεια των δεδομένων τους, τον τρόπο πρόληψης απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, και κυρίως, ποιες είναι οι στρατηγικές που διαμορφώνονται στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας.
Τα πλέον σημαντικά ευρήματα της έκθεσης υποδηλώνουν πως 1 στις 3 επιχειρήσεις αντιμετώπισε κάποια κυβερνοαπειλή το περασμένο διάστημα, ενώ το 55,70% θεωρεί βέβαιο ότι η εταιρεία του μπορεί να είναι πλήρως λειτουργική μετά από μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε λιγότερο από 1 εβδομάδα. Βέβαια, ταυτόχρονα, το 35% παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποστελέχωση του τμήματος πληροφορικής και το 55,70% ότι αντιμετωπίζει ταυτόχρονη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τους πιο δημοφιλείς τομείς κυβερνοασφάλειας, στους οποίους αναμένεται να επενδύσουν το προσεχές διάστημα οι επιχειρήσεις, είναι το e-mail Security and Protection (32%) και το IT Security Awareness Training (31,65%). Ακόμα, το cybersecurity awareness βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επιχειρήσεων, με το 57% των επιχειρήσεων να εφαρμόζει τακτικά κάποιο cybersecurity awareness training (εσωτερικά ή από ανεξάρτητο φορέα).
Καταληκτικά, όπως συμπεραίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, οι ελληνικές εταιρείες συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από άγνοια κινδύνου αναφορικά με το συνολικό φάσμα του cybersecurity και εμφανίζονται διστακτικές στο να δημιουργήσουν εξειδικευμένες ομάδες cybersecurity, οι οποίες να απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό.
Μάλιστα, η πλειονότητα των οργανισμών φαίνεται να πιστεύει πως με ένα απλό antivirus ή network firewall θα παραμείνει ασφαλής απέναντι στις ολοένα και πιο πολύπλοκες κυβερνοεπιθέσεις. Τέλος, ο χρόνος πλήρους ανάκαμψης από μια μεγάλη κυβερνοεπιθέση που εκτιμάνε πως θα χρειαστούν οι ελληνικές εταιρείες, προβληματίζει επίσης τους συντάκτες της έκθεσης.