Skip to main content
10 March 2022 10:01

Υπογράφηκε η ένταξη του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020

Του Χάρη Ματθαίου

Ένα σημαντικό οδικό έργο της Ολυμπίας Οδού έρχεται ένα βήμα πιο κοντά προς την υλοποίησή του. Σύμφωνα με Πράξη που υπέγραψε ο υφυπουργός ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, το τμήμα Πάτρα – Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος με Κωδικό ΟΠΣ 5162265 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η Πράξη αναφέρεται στην κατασκευή του τμήματος Πάτρα – Πύργος που θα έχει συνολικό μήκος 74,8 χιλιομέτρων, με το οποίο ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος. Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει δύο κομμάτια, ένα μήκους 13,0 χιλιομέτρων που θα ενώνεται με την υφιστάμενη Εθνική Οδό για τη διαπλάτυνσή της και άλλο ένα μήκους 61,8 χιλιομέτρων που θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη σημερινή του μορφή ο υφιστάμενος δρόμος αποτελεί έναν από τους πιο επικίνδυνους στη χώρα. Ο νέος οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος θα έχει όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές που διαθέτουν οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι στη χώρα, ώστε να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες οδικής ασφάλειας των οδηγών που διέρχονται στην περιοχή, μειώνοντας έτσι δραστικά τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων. Και επιπλέον, ο χρόνος που χρειάζεται για να διανύεται η απόσταση από την Πάτρα έως τον Πύργο, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 30 λεπτά.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ τα πρώτα 56 χλμ. θα είναι έτοιμα εντός του 2024. Το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης της Πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 252,1 εκατ. ευρώ.

Τεύχος 25

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ