Skip to main content
31 March 2025 07:41

Υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο για το Data Governance Act

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων – Data Governance Act.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε: «Ξεκινάμε με βάση ότι όλα τα δεδομένα πρέπει είναι ανοιχτά εκτός από τα προστατευόμενα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τι θα συναντήσει σήμερα ένα ερευνητικό κέντρο, ένα πανεπιστήμιο, μια εταιρεία που θέλει να κάνει έρευνα για τον καρκίνο του μαστού και αναζητά δεδομένα. Πολύ επιεικώς, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ. Με το Data Governance Act δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε όλοι να έχουμε ισότιμα πρόσβαση στα δεδομένα, σε ανωνυμοποιημένη φυσικά μορφή. Οι μεγάλοι πάροχοι έχουν δικά τους δεδομένα, πιθανώς δεν θα χρειαστούν του ελληνικού δημοσίου για να χαράξουν πολιτικές ή προϊόντα. Οι μικροί, οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι αυτοί που θέλουν δεδομένα και αυτούς κυρίως βάζει στο “παιχνίδι” ο Κανονισμός, προκειμένου πλέον όλοι στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά», τονίζοντας παράλληλα τη σημασία τους και για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. «Η ΤΝ πέρα από υποδομές, όπως ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, για τον οποίο υπογράψαμε τις συμβάσεις και ξεκινάει η κατασκευή του, χρειάζεται και πλήθος δεδομένων, ώστε να ανθίσει προς όφελος των πολιτών».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός, ανέφερε: «Στην ουσία δημιουργούμε ένα ενιαίο σημείο ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης για τα δεδομένα του δημοσίου που είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεν θα μαζέψουμε τα ίδια τα δεδομένα, τα οποία θα συνεχίσουν να ανήκουν στους Οργανισμούς και τους Φορείς που τα διαθέτουν. Εμείς ερχόμαστε πρακτικά να διαμεσολαβήσουμε και να ενημερώσουμε / στηρίξουμε τον εκάστοτε φορέα με την παροχή τεχνικής και νομικής βοήθειας στις αποφάσεις που θα πάρει για τα δεδομένα του, τηρώντας τη βασική αρχή ότι πρέπει να ανοίξουμε δεδομένα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε περαιτέρω υπηρεσίες και προϊόντα. Πάντα με ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, με απόλυτο σεβασμό στα προστατευόμενα δεδομένα. Ο ίδιος ο Κανονισμός προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 100 χιλ. ευρώ, ενώ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβάλλει πρόστιμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της».

Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος της Πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων είναι η επαναχρησιμοποίηση από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των δεδομένων του δημοσίου εκτός του αρχικού τους σκοπού. Τα δεδομένα του δημοσίου τομέα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο με μεγάλη αξία για την οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση.

Ο κος Παπαστεργίου συμπλήρωσε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η εφαρμογή “ΜyStreet” για τον έλεγχο της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα μπορούν μέσω του “MyStreet”, το οποίο θα εγκαθιστούν δωρεάν στα κινητά τους, να αναζητούν πληροφορίες για τις παραχωρήσεις δημοσίου χώρου μέσω ειδικά διαμορφωμένου χάρτη και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία, όταν διαπιστώνουν αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, όπως πεζοδρόμιων και πλατειών, με τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων. Επίσης, αναπτύσσεται το “Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων”, στο οποίο οι Δήμοι θα καταχωρίσουν τις άδειες των καταστημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων τους και μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού του τμήματος που καταλαμβάνεται αυθαίρετα. Θέλουμε δημόσιο χώρο ελεύθερο και προσβάσιμο για όλους».

ΤΕΥΧΟΣ 703

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.