Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 July 2022 05:52

Το reskilling είναι η λύση για τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό

Στα μέσα Ιουνίου ο ΣΕΠΕ είχε δημοσιεύσει έρευνα – μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι 8 στις 10 εταιρείες στον κλάδο της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Ελλάδα απαντά ότι δυσκολεύεται να βρει τα κατάλληλα στελέχη, προκειμένου να καλύψει κενές θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, το 68% των εργοδοτών του κλάδου απαντά ότι αντιμετωπίζει σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων, ενώ το 12% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία, με ένα 18% να μην έχει πρόβλημα σε αυτό το πεδίο.

Ωστόσο, οι πιο ισχυροί τομείς στην Ελλάδα, όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων εργαζομένων, είναι η Πληροφορική, η Τεχνολογία, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Επικοινωνίες και τα ΜΜΕ. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας αύξηση 4% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2022».

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για να πάψουν να δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλα άτομα για το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι να κάνουν επανεκπαίδευση (reskilling). Άνθρωποι που έχουν τελειώσει φυσικομαθηματικό, πολιτικοί μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, να εξελιχθούν σε data scientists, data engineers, πληροφορικοί, αναλυτές, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

Αντίστοιχα, οι μεγάλοι όμιλοι πληροφορικής, που έχουν αναλάβει ως επί το πλείστον το έργο της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα και συνάμα αξιοποιούν τις ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, επιδιώκουν να πετύχουν με διάφορους τρόπους τη λύση του προβλήματος: Με τη δημιουργία hubs, όπου εκπαιδεύονται εργαζόμενοι, με εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών εντός ή και εκτός συνόρων, μέσω των οποίων ενδυναμώνουν τις «ομάδες» τους με ταλαντούχους ανθρώπους, με συνεργασίες με Πανεπιστήμια και την ενσωμάτωση στελεχών από παρεμφερείς κλάδους.

Ωστόσο, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι από τη μία επενδύουν στη χώρα, από την άλλη όμως «αντλούν» ήδη εκπαιδευμένα στελέχη από το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα κατάλληλα καταρτισμένα στελέχη.

Τεύχος 106

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ