Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

5 October 2022 06:47

Το Low-Code θα αντικαταστήσει το κλασικό coding

Του Στάθη Ασπιώτη

Η άνοδος του Low-Code θα μπορούσε σύντομα ανατρέψει κλασικές μορφές χρήσης κώδικα.

Έρευνα της Mendix για το 2022 βρήκε αύξηση στην υιοθέτηση του Low-Code, από 77% το 2021 σε 94% φέτος, με 4 στις 10 επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ήδη Low-Code για κρίσιμες λύσεις στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Η έκθεση αναφέρει πρόβλεψη της Gartner που τοποθετεί τις εφαρμογές χαμηλού ή άνευ-κώδικα στο 70% έως το 2025, από 25% το 2020.

Η Mendix περιέγραψε πολλά οφέλη του Low-Code, πολλά από τα οποία αναδείχθηκαν στο απόγειο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα State of Low-Code 2022 της Mendix, όταν οι επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους και οι οικονομίες πάγωσαν, πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με απίστευτα σκληρές αποφάσεις. 1 στις 9 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και δεν είχαν εφαρμόσει τον κώδικα Low-Code είπε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ζημιά στη φήμη τους ή να εξετάσουν μέτρα μείωσης του κόστους, όπως αύξηση των τιμών ή απώλεια προσωπικού.

Ως εκ τούτου, το 69% «βλέπει» το non-code να εξελίσσεται από τεχνολογία κρίσεων σε τεχνολογία πυρήνα, την οποία σκοπεύουν να ενσωματώσουν στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία σε διάφορους τομείς, όπως το κόστος. Στους βασικούς τομείς για χρήση Low-Code περιλαμβάνονται η πληροφορική, η μηχανική παραγωγής, ο σχεδιασμός προϊόντων και ο έλεγχος ποιότητας.

Εκτός από την υιοθέτηση χαμηλού-κώδικα από οικονομικές και ασφαλιστικές εταιρίες και οι δημόσιοι οργανισμοί αρχίζουν σταδιακά να την προσεγγίζουν. Η έρευνα της Mendix δείχνει ότι «βελτιώθηκε, συγκεντρώθηκε και τυποποιήθηκε ο έλεγχος ταυτότητας του πολίτη.

Το λιανικό εμπόριο έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Η ανάπτυξη του σωστού λογισμικού μπορεί να είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα, ωστόσο ορισμένοι έμποροι λιανικής έχουν χρησιμοποιήσει χαμηλό-κώδικα για να αναπτύξουν, για παράδειγμα, την ψηφιακή παραλαβή αγορών, η οποία τους επέτρεψε να προσαρμοστούν πιο γρήγορα και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Τεύχος 144

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ