Skip to main content
15 May 2024 06:54

Το Impact Hub Athens προωθεί την καινοτομία κατά της ρύπανσης των ωκεανών

 Ο κόμβος καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης Impact Hub Athens ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του Plastic Fantastic Hackathon, μιας διεθνούς διαδικτυακής διοργάνωσης με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της ρύπανσης των ωκεανών από μικροπλαστικά.

Το Plastic Fantastic Hackathon διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος REMEDIES, ενός τετραετούς προγράμματος δράσης καινοτομίας Horizon Europe – EU Mission με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των μικροπλαστικών στις υδάτινες οδούς της Ευρώπης και κορυφώθηκε με την παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Kestutis Sadauskas. Ο κ. Sadauskas συνεχάρη όλες τις ομάδες, περιέγραψε τους στόχους της αποστολής της ΕΕ και μοιράστηκε τις μελλοντικές ευκαιρίες με τις συμμετέχουσες ομάδες και οργανισμούς.

Σχεδιασμένο από το Impact Hub Athens, το Plastic Fantastic Hackathon συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, 24 εξαιρετικές ομάδες που εκπροσωπούσαν διαφορετικά υπόβαθρα και τεχνογνωσία ανέπτυξαν συνεργατικά καινοτόμες λύσεις για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση, τη συλλογή, την αξιοποίηση, την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση των μικροπλαστικών αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια του Hackathon, οι ομάδες συμμετείχαν σε masterclasses για την επιχειρηματικότητα και συνομίλησαν με εμπειρογνώμονες όπως ο Bart Stegeman (Climate KIC) και επιτυχημένους ερευνητές και επιχειρηματίες όπως ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης ( (από το ερευνητικό πρόγραμμα RAMONES – RAdioactivity Monitoring in OceaN EcosystemS), ο Andy Bownds (EcoBrixs) και ο Soeren Lex (Plasticpreneur).

Το bootcamp περιλάμβανε επίσης αξιολόγηση από 20 ειδικούς στην περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, με 15 ομάδες να προχωρούν στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο οι ομάδες συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που φιλοξένησαν η WWF Ελλάς και το EU4Ocean, και εξατομικευμένη καθοδήγηση από 35 ειδικούς.

ΤΕΥΧΟΣ 506

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ