Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

12 June 2024 06:48

Το Facebook κατεβάζει ως spam αναρτήσεις τοπικών ειδήσεων

Οι μικροί ανεξάρτητοι εκδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απογοητευμένοι και μπερδεμένοι σχετικά με το γιατί ορισμένες από τις αναρτήσεις τους στο Facebook χαρακτηρίζονται ως spam και αφαιρούνται. Πολλοί μικροί τίτλοι τοπικών ειδήσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Facebook για τη διανομή περιεχομένου και την επισκεψιμότητα.

Το Independent Community News Network (ICNN) γνωρίζει για τουλάχιστον έξι από τους εκδότες-μέλη του, των οποίων οι αναρτήσεις αφαιρέθηκαν μετά τη δημοσίευση τον τελευταίο μήνα, επειδή χαρακτηρίστηκαν ως spam. Η Press Gazette γνωρίζει ότι επηρεάζονται επίσης ορισμένοι περιφερειακοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι μεγάλων εκδοτών.

Ορισμένες από τις αναρτήσεις έχουν αποκατασταθεί μετά από επανεξέταση, αλλά άλλες όχι και οι εκδότες είναι απογοητευμένοι από το πόσο δύσκολο ήταν, όπως λένε, να επικοινωνήσουν με κάποιον από την Meta για το θέμα.

Ο συντάκτης και εκδότης του Island Echo, Darren Toogood, που εδρεύει στο Isle of Wight, δήλωσε στην Press Gazette ότι του αφαιρέθηκε μία ανάρτηση ως spam χωρίς εξήγηση. Η ανάρτηση της ιστοσελίδας είχε θεματολογία σχετική με τις γενικές εκλογές.

«Έχοντας κατά νου ότι δημοσιεύουμε 6.500 ιστορίες τον χρόνο, οι περισσότερες από αυτές πηγαίνουν στο Facebook, οπότε πιθανώς κάνουμε δέκα έως 15, ίσως μερικές φορές 15 έως 20 ιστορίες την ημέρα στο Facebook, και έτυχε να είναι μια ανάρτηση για τις γενικές εκλογές που αφαιρέθηκε». Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σίγουρα κι άλλοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο από όσο φανταζόμαστε, ειδικά για τις σελίδες που δεν αποτελούν μέρος ενός μεγάλου δικτύου.

Το θέμα αποτελεί μια υπενθύμιση σχετικά με την ανισορροπία ισχύος μεταξύ του Facebook και των εκδοτών για πολλές από αυτές τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Toogood δήλωσε: «Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη δημοσίευση των σελίδων τους είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρουν. Έχουν τόση μεγάλη δύναμη πάνω μας και πρέπει να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από αυτούς. Δεν είμαστε σε τόσο άσχημη κατάσταση. Έχουμε περίπου το 30% της επισκεψιμότητας του ιστότοπού μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε δεν είμαστε τόσο εξαρτημένοι όσο κάποιοι άλλοι».

Ο ιδιοκτήτης ενός άλλου μικρού εκδοτικού οίκου, για τον οποίο το Facebook αποτελεί περίπου το 50% της επισκεψιμότητας, δήλωσε στην Press Gazette ότι περίπου δέκα από τις αναρτήσεις του τον τελευταίο μήνα έχουν αφαιρεθεί. Αυτές εξετάστηκαν από την Press Gazette και ήταν όλες τυπικές τοπικές ειδήσεις, για παράδειγμα, για την εγκληματικότητα, μια αναπληρωματική εκλογή και νέες ή ανανεωμένες επιχειρήσεις.

Το Facebook δήλωσε για τουλάχιστον μία από τις αναρτήσεις: «Φαίνεται ότι προσπαθήσατε να κερδίσετε likes, follows, shares ή προβολές βίντεο με παραπλανητικό τρόπο. Η ανάρτησή σας αντιβαίνει στους κανονισμούς της κοινότητάς μας».

Η Διευθύντρια του ICNN, Emma Meese, δήλωσε στην Press Gazette για το συνολικό ζήτημα και για τον συγκεκριμένο εκδότη ειδικότερα: «Ακούμε από όλο και περισσότερους ανθρώπους των οποίων οι δημοσιεύσεις – απολύτως καλές ειδήσεις – έχουν χαρακτηριστεί ως spam».

«Στη συνέχεια λαμβάνουν διάφορες ειδοποιήσεις. Μερικές φορές μπορούν απλώς να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι έχει αφαιρεθεί και στις περισσότερες περιπτώσεις η ιστορία επανέρχεται. Αλλά έχουμε ένα μέλος που έχει πληγεί πολύ άσχημα».

Ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους εκδότες έχουν λάβει ειδοποιήσεις που λένε ότι η Meta δεν έχει αρκετό προσωπικό για να εξετάσει το θέμα λόγω της πανδημίας του Covid-19, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για ένα παλιό σφάλμα που έχει επανεμφανιστεί. Τον Μάρτιο του 2020, το Facebook δικαιολόγησε πως μια σειρά από αναρτήσεις σχετικά με την πανδημία που χαρακτηρίστηκαν ως spam οφείλονταν σε «σφάλμα σε ένα σύστημα καταπολέμησης του spam».

Η Meese είπε: «Αυτό είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεών μας. Όταν οι πλατφόρμες αλλάζουν τους αλγορίθμους ή όταν οι πλατφόρμες έχουν κάποιο σφάλμα, αυτό μπορεί να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην εκάστοτε επιχείρηση. Αυτό είναι μια ακόμη υπενθύμιση πραγματικά του να μην δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσέγγιση κοινού μέσω πλατφορμών τρίτων».

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Press Gazette, η επισκεψιμότητα παραπομπής σε σχεδόν 800 ειδησεογραφικούς ιστότοπους από το Facebook έχει μειωθεί κατά 58% τα τελευταία έξι χρόνια. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η πτώση ήταν 50%.

Η Meese πρόσθεσε ότι η χρονική συγκυρία της προεκλογικής περιόδου των γενικών εκλογών ήταν μια πρόσθετη ανησυχία: «Οι αναρτήσεις αφαιρούνται χωρίς λόγο και αιτία – δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο μοτίβο στο στυλ, θα μπορούσε να είναι μια καταχώριση γεγονότων, θα μπορούσε να είναι μια ιστορία εγκλήματος, θα μπορούσε να είναι κάτι πολιτικό».

«Και προφανώς, ενόψει γενικών εκλογών, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την ισορροπία και την προκατάληψη και αν οι ιστορίες αφαιρούνται χωρίς καμία συμβολή ή γνώμη από τον εκδότη ειδήσεων, τότε αυτό προφανώς μπορεί να έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο, αν μπορεί να φανεί ότι δείχνουν προκατάληψη, ενώ μπορεί απλώς να είναι ότι οι αναρτήσεις αφαιρούνται χωρίς τη γνώμη τους».

«Έτσι, νομίζω ότι με αυτή τη δυσλειτουργία είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διευθετηθεί τώρα, λόγω του δυνητικού αντίκτυπου, λόγω της πολιτικής χρονικής συγκυρίας, λόγω των γενικών εκλογών».

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στις σελίδες του Facebook που διαθέτουν ελληνικά ΜΜΕ, οπότε πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή όλων και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του λάθους!

ΤΕΥΧΟΣ 526

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ