Skip to main content
6 September 2024 06:50

Το 60% των επιχειρήσεων αύξησαν την εξάρτησή τους στις εφαρμογές SaaS

Η όλο και μεγαλύτερη αξιοποίηση λογισμικού και εφαρμογών εκ μέρους οργανισμών και επιχειρήσεων μέσω ενοικίασης όποτε και όσο τα έχουν ανάγκη, με τη λογική του Software-as-a-Service, προφανώς έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια το τοπίο στην αγορά, ανοίγοντας νέους δρόμους και προοπτικές για την ανάπτυξή της. Όμως, η αυξημένη δημοφιλία έχει και το τίμημά της, που δεν είναι άλλο από τον επίσης αυξημένο φόβο το SaaS να συνοδευτεί από περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις, καθώς οι πανταχού παρόντες κακόβουλοι επιδιώκουν πλέον να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία.

Έτσι, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το εύρημα πρόσφατης έρευνας The SaaS Disuption Report – Security & Data από τις Onymos και Enterprise Strategy Group στην αμερικανική αγορά – η οποία παραμένει σταθερός δείκτης και προοίμιο του τι θα συμβεί παγκοσμίως – ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο τα ηγετικά στελέχη όσων αξιοποιούν τις δυνατότητες του SaaS, δεν είναι άλλο από την κυβερνοασφάλεια.

Ο λόγος είναι πως η πρόσβαση στα δεδομένα είναι αμφίδρομη, ανοίγοντας τον δρόμο τόσο σε κυβερνοεπιθέσεις, όσο και σε πιθανή διαρροή ευαίσθητων στοιχείων. Η ίδια έρευνα έδειξε πως επιχειρήσεις και οργανισμοί αύξησαν σημαντικά την «εξάρτησή» τους από εφαρμογές SaaS τα τελευταία χρόνια, από 80 που χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο το 2020, σε πάνω από 130 σήμερα, ήτοι αύξηση άνω του 60%.

Οι επιθέσεις, βεβαίως, αυξήθηκαν με κύριους στόχους τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και εκείνες της υγείας, οι οποίες βάσισαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κυρίως σε SaaS, με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις κατασκευές, τη λιανική, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την παιδεία να ακολουθούν. Και, παρότι όλοι αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του data retention και των δικών τους «εσωτερικών» εφαρμογών, εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το SaaS, έστω και αν η ανησυχία σ’ ό,τι αφορά στην κυβερνοασφάλεια τούς προκαλεί εφιάλτες τη νύχτα (σε ποσοστό 72%).

Οι υπόλοιπες κορυφαίες προτεραιότητες για τους ερωτηθέντες (300 κορυφαία στελέχη της αμερικανικής αγοράς κ.ά.) είναι η προστασία των θεμάτων ιδιωτικότητας και προσωπικού απορρήτου (ποσοστό 60%), η δημιουργία ασφαλέστερων εφαρμογών (49%) και ο απόλυτος έλεγχος των δεδομένων τους (42%). Τέλος, δύο άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι το 65% των εφαρμογών που αναπτύσσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται business critical, ενώ μόνο το 36% των ερωτηθέντων «τρέχει» το σύνολο των εφαρμογών του on premise ή σε ιδιωτικό cloud.

ΤΕΥΧΟΣ 571

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ