Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Οκτώβριο 2024
Η Check Point Software δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Οκτώβριο του 2024. Η έκθεση αυτού του μήνα αναδεικνύει μια ανησυχητική τάση στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας: Την άνοδο των infostealers και την πολυπλοκότητα των μεθόδων επίθεσης που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια αλυσίδα μόλυνσης, όπου ψεύτικες σελίδες CAPTCHA χρησιμοποιούνται για τη διανομή του κακόβουλου λογισμικού Lumma Stealer, το οποίο ανέβηκε στην 4η θέση της μηνιαίας κατάταξης των κορυφαίων Malware. Αυτή η εκστρατεία αξίζει να σημειωθεί για την παγκόσμια εμβέλειά της, καθώς επηρεάζει πολλές χώρες μέσω δύο κύριων φορέων μόλυνσης: ο ένας περιλαμβάνει URLs λήψης σπασμένων παιχνιδιών και ο άλλος μέσω phishing e-mails που στοχεύουν χρήστες του GitHub ως έναν καινοτόμο νέο μέσο φορέα επίθεσης. Η διαδικασία μόλυνσης παραπλανά τα θύματα, ώστε να εκτελέσουν ένα κακόβουλο σενάριο που έχει αντιγραφεί στο πρόχειρό τους, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη επικράτηση των infostealers ως αποτελεσματικό μέσο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για τη λήψη διαπιστευτηρίων και ευαίσθητων δεδομένων από παραβιασμένα συστήματα.
Στον τομέα των κακόβουλων προγραμμάτων για κινητά, η νέα έκδοση του Necro έχει αναδειχθεί σε σημαντική απειλή, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση στη λίστα. Το Necro έχει μολύνει διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των game mods που διατίθενται στο Google Play, με συνολικό κοινό πάνω από 11 εκατομμύρια συσκευές Android. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί τεχνικές συσκότισης για να αποφύγει την ανίχνευση και χρησιμοποιεί τη στεγανογραφία, δηλαδή την πρακτική της απόκρυψης πληροφοριών μέσα σε ένα άλλο μήνυμα ή φυσικό αντικείμενο, ώστε να αποφύγει την ανίχνευση, για να αποκρύψει τα ωφέλιμα φορτία του. Με την ενεργοποίησή του μπορεί να εμφανίζει διαφημίσεις σε αόρατα παράθυρα, να αλληλεπιδρά με αυτές, ακόμη και να εγγράφει τα θύματα σε υπηρεσίες με αμοιβή, αναδεικνύοντας τις εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι για να έχουν κέρδος από τις επιχειρήσεις τους. Τα κορυφαία malware για τον Οκτώβριο του 2024 είναι:
FakeUpdates: Είναι ένα πρόγραμμα λήψης γραμμένο σε JavaScript. Γράφει τα ωφέλιμα φορτία στον δίσκο πριν από την εκτόξευσή τους.
Androxgh0st: Είναι ένα botnet που στοχεύει σε πλατφόρμες Windows, Mac και Linux. Για την αρχική μόλυνση, το Androxgh0st εκμεταλλεύεται πολλαπλές ευπάθειες, στοχεύοντας συγκεκριμένα το PHPUnit, το Laravel Framework και τον Apache Web Server. Το κακόβουλο λογισμικό κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως πληροφορίες λογαριασμού Twilio, διαπιστευτήρια SMTP, κλειδί AWS κ.λπ.
AgentTesla: Είναι ένα προηγμένο RAT που λειτουργεί ως keylogger και κλέφτης πληροφοριών, το οποίο είναι ικανό να παρακολουθεί και να συλλέγει όποια πληροφορία πληκτρολογεί το θύμα, το πληκτρολόγιο του συστήματος, να λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και να αποσπά διαπιστευτήρια σε διάφορα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στο μηχάνημα του θύματος.
Lumma Stealer: Είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που συνδέεται με τη Ρωσία και κλέβει πληροφορίες και λειτουργεί ως πλατφόρμα Malware-as-a-Service (MaaS) από το 2022. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό, που ανακαλύφθηκε στα μέσα του 2022, εξελίσσεται συνεχώς και διανέμεται ενεργά σε φόρουμ ρωσικής γλώσσας.
Formbook: Είναι ένα infostealer που στοχεύει το λειτουργικό σύστημα Windows και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Διατίθεται στην αγορά ως Malware as a Service (MaaS) σε underground φόρουμ hacking για τις ισχυρές τεχνικές αποφυγής και τη σχετικά χαμηλή τιμή του.
NJRat: Είναι ένα trojan απομακρυσμένης πρόσβασης, που στοχεύει κυρίως κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς στη Μέση Ανατολή. Το NJRat μολύνει τα θύματα μέσω επιθέσεων phishing και drive-by downloads, και διαδίδεται μέσω μολυσμένων κλειδιών USB ή δικτυακών δίσκων, με την υποστήριξη λογισμικού διακομιστή Command & Control.