Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Το επόμενο Smart Island είναι η Νάξος
Το σχέδιο Νάξος – Το επόμενο ελληνικό Smart Island βασίζεται στην τεχνική υποδομή που προσφέρει η Amazon Web Services, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των εμπλεκόμενων εταιρειών και δημόσιων φορέων, όπως τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.ά.
Ξεκίνησαν λοιπόν δοκιμαστικές πτήσεις drones που θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά, συμπληρώνοντας το ήδη εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής. Μέχρι το τέλος του έτους, όταν έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες, θα τεθεί σε κανονική εφαρμογή το project.
Παράλληλα, drones εφοδιασμένα με κάμερες και πομπούς θα χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα Νάξου για τον άμεσο έλεγχο εν εξελίξει συμβάντων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί και σε απόσταση έως και 12 km περίπου από την ακτή. Το σχέδιο προβλέπει και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας.
Τα drones που θα χρησιμοποιηθούν στο project είναι ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, βαρέως στρατιωτικού τύπου και με ενισχυμένες δυνατότητες. Αντεπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες, υπερκαλύπτοντας τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές αυτής της κατηγορίας.
Επιπλέον, στο νησί θα εγκατασταθούν ηλεκτρικοί αισθητήρες στις θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ ή οχήματα του Λιμενικού σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, με σκοπό να βελτιωθεί η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.
Η ΟΤΕ Academy έχει αναλάβει την επιμόρφωση των κατοίκων του νησιού στις ψηφιακές δεξιότητες, μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης, προκειμένου να απλοποιηθεί η σχέση τους με το ελληνικό Δημόσιο και κατά συνέπεια να επιτευχθεί η οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.