Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

26 January 2022 09:52

Το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» προ των πυλών για τις πρώτες του επενδύσεις στο 5G

Το 2022 αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων, στην οποία σημαντικός «πρωταγωνιστής» αναμένεται να είναι το 5G. Εκτός από την Cosmote, τη Vodafone και τη Wind, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του 5G θα διαδραματίσει και το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures, θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει εντός των επόμενων μηνών στις πρώτες του επενδύσεις.

Το «Φαιστός» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, και έχει ήδη εξασφαλίσει δύο ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ και το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση (Latsco Family Office), με ποσό μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός από το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας για επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ ώστε να έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον έως 100 Mbps) και 5G μέχρι το 2027. Μέσα στις επενδύσεις εντάσσεται και η δημιουργία δικτύων 5G στο σύνολο των μήκους 2.400 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων, ένα έργο 162 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι το 95% των ατυχημάτων αποδίδεται σε ανθρώπινα λάθη.

Το 5G μπορεί να δημιουργήσει έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5G θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 12,5 δισ. ευρώ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ