Skip to main content
25 November 2022 06:58

Τι λένε οι γυναίκες της αγοράς για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Κακοποίησης των Γυναικών

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και αποτελεί ημέρα υπενθύμισης – συμβάντων που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε – και ένδειξης αλληλεγγύης σε γυναίκες, που είναι θύματα σωματικής, λεκτικής ή και ψυχολογικής κακοποίησης. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο μη αποδεκτό και είναι σημαντικό όλοι, από τους κρατικούς παράγοντες μέχρι και τα μέλη της οικογένειας να το αποδοκιμάζουν και να στέκονται δίπλα στα θύματα έμπρακτα.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, γυναίκες από την αγορά της πληροφορικής και των συστημάτων ασφαλείας μίλησαν στο Techmail για την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτής της διεθνούς ημέρας, μας απάντησαν για το πώς μπορεί το επαγγελματικό περιβάλλον να συμβάλλει στην εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς εις βάρος των γυναικών, για τις δράσεις στις οποίες προβαίνουν οι εταιρείες στις οποίες δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου, αλλά και για το τι θα έκαναν σε περίπτωση που θα ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού.

Η κυρία Νεφέλη Κακαβιάτου, Sales Manager της εταιρείας akatos.net, μιλά στο Techmail για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών:

Η ύπαρξη της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι απαραίτητη για τρεις λόγους. Πρώτον, εις μνήμην των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, δεύτερον, για τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται καθημερινά για την εξάλειψη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και τρίτον, για να μας υπενθυμίζει ότι το φαινόμενο αυτό μαστίζει ακόμη εν έτει 2022 την κοινωνία μας παγκοσμίως.

Ένα υγιές επαγγελματικό περιβάλλον δηλαδή ένα περιβάλλον που σέβεται τη γυναίκα και δεν την αντιμετωπίζει ως υποδεέστερη του ανδρικού φύλου, βοηθάει τη γυναίκα που κακοποιείται λεκτικά ή σωματικά να συνειδητοποιήσει πρώτα από όλα την αξία της.

Επίσης, τη βοηθάει να συνειδητοποιήσει ότι η κακοποιητική συμπεριφορά που τόσο καιρό δέχεται δεν είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό. Από την άλλη πλευρά, συνάδελφοι και εργοδότες που γνωρίζουν την κακοποίηση που δέχεται μια συνάδελφός τους θα πρέπει να τη στηρίξουν όσο μπορούν ψυχολογικά και έμπρακτα ενημερώνοντάς την πρώτα από όλα για τους διάφορους οργανισμούς που υπάρχουν και προσπαθούν να εξαλείψουν τη βία κατά των γυναικών.

Η κυρία Ντέμη Κυριαζή, CEO & Partner της Orthology, απαντά στο Techmail:

Ίσως ακουστεί λίγο περίεργο και ανατρεπτικό, αλλά θα σας έλεγα ότι είμαι κατά της οριοθέτησης παγκόσμιων ημερών γενικά. Ο λόγος είναι απλός. Δεν θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μέρα που να γιορτάζεται ή να υπενθυμίζεται κάτι. Η αποφυγή βίας κατά των γυναικών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και εξίσου αδιανόητη, όπως το ότι δεν προσερχόμαστε στην εργασία μας με μαγιό ή πυτζάμες! Αναφορές ή δράσεις μία μέρα ανά έτος αυτομάτως καταργούν την έννοια του «αυτονόητου». Αντιλαμβάνομαι ότι για να αλλάξουν πεποιθήσεις και συμπεριφορές χρειάζεται αγώνας, νομικό πλαίσιο, φωνές παντού, αλλά όλα αυτά είναι ενέργειες εκ των υστέρων και εργαλεία καταστολής. Οφείλουμε να προσπαθούμε κάθε μέρα εντός και εκτός δουλειάς, ως συνείδηση, ως καθημερινότητα! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λένε και οι αρχαίοι μας, οπότε θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε και να ασχοληθούμε με το πώς καλλιεργούμαστε από μικροί και πώς καλλιεργούμε τις επόμενες γενιές εντός της οικογένειας, εντός του σχολείου, εντός του φιλικού κύκλου και του περίγυρου γενικότερα. Η παιδεία, η μόρφωση και η ευρύτερη καλλιέργεια είναι η βάση και εκεί αξίζει να εστιάσουμε για να αλλάξει πραγματικά κάτι στο μέλλον.

Η διατήρηση ενός χαρούμενου και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας πρέπει να είναι στόχος για όλες τις εταιρείες. Όχι μόνο κρατά τους εργαζόμενους θετικά αφοσιωμένους, αλλά αυξάνει επίσης την παραγωγικότητα και το τελικό αποτέλεσμα, ενώ δημιουργεί ένα ανθεκτικό εργατικό δυναμικό. Είναι τελικά μια μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για τη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ως γυναίκα είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κάθε μορφή βίας (φυλετική, εξουσίας κ.λπ.). Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας όχι μόνο δεν έχει συμβεί κανένα περιστατικό, αλλά συνεχώς υλοποιούμε δράσεις ομαδικότητας και αρμονικής συνύπαρξης με κανόνες στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, στην Orthology εφαρμόζουμε τα παρακάτω βήματα:

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας: Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να εκφράζουν ζητήματα που τους πιέζουν και αφορούν σε προβληματική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας, που ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην υπόληψη της εταιρείας.

Ενσωματώσαμε στην κουλτούρα μας πολιτική μηδενικής ανοχής: Η ύπαρξη μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί η στάση της εταιρείας σχετικά με την καταχρηστική και εχθρική συμπεριφορά στην εργασία.

Ενσωματώσαμε στην κουλτούρα μας υγιές και ανταποκρινόμενο περιβάλλον: Με αυτό, εννοούμε την αποδοχή σχολίων για όλα τα εργασιακά θέματα και τα παρακείμενα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοί μας συζητούν τις ανησυχίες τους με τη διοίκηση και προκύπτουν βελτιώσεις στις πολιτικές και τις διαδικασίες, που μας κάνουν όλους πιο χαρούμενους στο τέλος της ημέρας.

Η κυρία Ειρήνη Μανταδέλη, HR της PartnerNET, σχολιάζει για τη σημερινή μέρα:

Δυστυχώς, η βία – σωματική, ψυχολογική ή και λεκτική – αποτελεί ένα φαινόμενο που το συναντάμε καθημερινά στον κοινωνικό μας περίγυρο. Εξαιτίας αυτού τείνουμε ως άνθρωποι να «συνηθίζουμε» στην ύπαρξη του φαινομένου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι αποδεκτό.

Ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει στο μήνυμά του για την σημερινή ημέρα: «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η βία είναι αποτυχία. Προς οτιδήποτε απευθύνεται, είτε αυτό είναι άνθρωπος, είτε ζώο, είτε η φύση, είτε αντικείμενα. Πόσο μάλλον στον επαγγελματικό χώρο, που όλοι έχουμε δικαίωμα ίσης μεταχείρισης, το να υπάρχει καθεστώς βίας είναι απαράδεκτο και αξιόποινο.

Στην εταιρεία μας έχουμε εφαρμόσει ξεκάθαρους κανόνες: Συμπεριφορές βίας από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε δεν είναι αποδέκτες. Επιπλέον, η επαγρύπνηση όλων είναι σημαντική, γιατί ο καθένας έχει αφομοιώσει διαφορετικούς ορισμούς για το τι είναι βία και ποτέ ένα γεγονός εμπεριέχει βία. Στην περίπτωση που πέσει στην αντίληψη της διοίκησης ή οποιουδήποτε περιστατικό βίας, αυτό περιγράφετε και καταγράφετε, ανώνυμα ή επώνυμα, και αναλόγως τη σοβαρότητα του γεγονότος γίνεται η αντίστοιχη ενέργεια προς τον θύτη και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας προς το θύμα.

Σε προσωπικό επίπεδο οποιοδήποτε περιστατικό βίας πέσει στην αντίληψή μου θα προσπαθήσω να προβώ σε ενέργειες που θα προστατέψουν το θύμα και θα φέρουν τον θύτη αντιμέτωπο με τις συνέπειες των πράξεών του.

Η κυρία Ξανθίππη Ντόντου, Marketing Manager της Megasoft, σχολιάζει τη σημερινή ημέρα στο Techmail:

Με απόφαση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Μία κίνηση ιδιαιτέρως σημαντική, η οποία συνέβαλε στο να αναδειχθεί η παγκόσμια διάσταση αυτού του τόσο σημαντικού προβλήματος. Ένα πρόβλημα που αναζητά ενέργειες ουσιαστικές και λύσεις που πραγματικά θα μπορέσουν να το εξαφανίσουν.

Δυστυχώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα στην Ε.Ε. λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύτηκαν να ζητήσουν βοήθεια και ο αριθμός αυξήθηκε. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου, έχει προκαλέσει αύξηση και στη διαδικτυακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος των γυναικών, αλλά και των μικρών κοριτσιών.

Απαιτούνται, λοιπόν, άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της βίας και στο διαδίκτυο!

Η Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν αρκεί να μας υπενθυμίζει το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο και απλώς να το αναδεικνύουμε με αφιερώματα και δηλώσεις. Πρέπει τα κράτη και οι παγκόσμιοι οργανισμοί να λαμβάνουν όλο και περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη του φαινόμενου, αλλά και εμείς ατομικά θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να αφουγκραζόμαστε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας – στη συνάδελφο, στη γειτόνισσα, στη γνωστή – και δημιουργεί έστω μια μικρή υποψία για κάτι τέτοιο. Ας μην αδιαφορούμε. Δεν συμβαίνει μόνο στους άλλους. Είμαστε μία κοινωνία. Μία αλυσίδα. Η εξάλειψη της βίας θα φέρει πρόοδο και θα δημιουργήσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για κάθε άνθρωπο!

Οι επιχειρήσεις με το να εφαρμόζουν πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία ουσιαστικά και πρακτικά, εκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους στο να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές, επομένως πολύ δύσκολα θα ανεχθούν μια κακοποιητική συμπεριφορά και στις υπόλοιπες σχέσεις και εκφάνσεις της ζωής τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τονίζουν με δράσεις και συνεχείς ενέργειες την ισότητα των φύλων και να ενισχύουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κλίμα ασφάλειας στην εργασία.

Στην Megasoft κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης από όποιον και αν προέρχεται και σε όποιον και αν απευθύνεται είναι μη αποδεκτή.

Είμαστε μια εταιρεία όπου επικρατεί κλίμα ευνοϊκό, χωρίς προκαταλήψεις και ανισότητες στο σύνολό της, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να εργάζεται σε ένα δίκαιο και υποστηρικτικό περιβάλλον. Η εταιρεία μας, με την πολιτική της και τις σύγχρονες πρακτικές της στη διαχείριση προσωπικού, προσφέρει απόλυτη ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας και καταφέρνει να δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο στη δουλειά. Κάθε εργαζόμενος στη Megasoft γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει ένας μόνιμα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το τμήμα προσωπικού για να εκφράσει τυχόν ανησυχίες του, ώστε να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν ενδεχομένως σε ένα περιστατικό βίας απέναντι σε οποιονδήποτε.

Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν δίνοντας ίσες ευκαιρίες και στα δύο φύλα, εξαλείφοντας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Η πραγματική ισότητα των φύλων πρέπει να επιτευχθεί σε όλους τους τομείς όπου ο άνθρωπος ζει και δρα, ώστε όλοι ανεξάρτητα από το φύλο τους, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που εργάζομαι 18 χρόνια σε μια εταιρεία που όλα αυτά εκφράζονται και επιβεβαιώνονται. Σήμερα, το επίπεδο της εκπαίδευσης και της εμπειρίας των γυναικών είναι υψηλό και όλοι πια γνωρίζουμε περιπτώσεις στο περιβάλλον μας που γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες, ακόμα και σε κλάδους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες αναμφίβολα έχουν θέληση, δυναμική και δυνατότητες για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ιδιαίτερα απαιτητικές θέσεις. Στη Megasoft, η γυναίκα βρίσκει τη θέση της και τον σεβασμό που αυθύπαρκτα δικαιούται. Σημαντικές θέσεις ευθύνης στην εταιρεία κατέχουν γυναίκες, ενώ το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού είναι υψηλό και συνεχώς αυξάνεται.

Ευτυχώς, δεν έχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας ποτέ σε όλη την επαγγελματική μου ζωή ενός τέτοιου περιστατικού. Φυσικά, αν ποτέ κάτι τέτοιο συμβεί, θα αντιδράσω και θα ενεργήσω άμεσα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία της Megasoft.

Η κυρία Ειρήνη Παλικισιάνου, Owner της The Octagon Group, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τονίζει:

Η βία γενικότερα είναι εκδήλωση βαθιάς έλλειψης σεβασμού. Ειδικότερα, κατά των γυναικών οποιασδήποτε ηλικίας, είναι εκδήλωση μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.

Ως αποτέλεσμα έχει τη καταρράκωση όχι μόνο των γυναικών, αλλά ακόμα και των οικογενειών τους, άρα της κοινωνίας.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών είναι σημαντική γιατί στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Η όποια μορφή βίας κατά των γυναικών πρέπει να λάβει τέλος τώρα και όλοι μαζί να συμβάλουμε σε αυτό με το έργο μας.

Η The Octagon Group έχει ως αρχή, με όποιο κόστος, την αξιολόγηση και επιλογή των συνεργατών της μετά από πολύωρες συζητήσεις μαζί τους.

Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός είναι το κριτήριο στις συνεργασίες μας.

Η κυρία Βαρβάρα Ταχταρίδου, CEO της Mega Guard, δηλώνει στο Techmail:

Τα τελευταία 2 χρόνια, ειδικότερα με την έξαρση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και με το κίνημα #metoo και ως επακόλουθο αυτού την ενίσχυση του θάρρους των γυναικών να καταγγέλλουν περιστατικά βίας, η ημέρα υπενθύμισης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις γυναίκες που έχουν δεχθεί ή δέχονται βία έχει νόημα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Είναι μία ευκαιρία για ένα ισχυρό μήνυμα παγκοσμίως προς κάθε δυνάμει κακοποιητή, καθώς και κακοποιημένη γυναίκα ότι η εποχή αλλάζει, η κουλτούρα της βίας αναχαιτίζεται, οι άντρες «παλαιάς κοπής» μορφώνονται και αντιμετωπίζονται από την κοινωνία συλλογικά. Η εμψύχωση των γυναικών θυμάτων και η μάχη ενάντια στον σεξισμό δεν είναι σημερινό φαινόμενο, σήμερα, όμως, ίσως περισσότερο από ποτέ ενισχύεται η τόλμη να κατονομάζονται τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι. Γι’ αυτό γνωστοποιούμε παραβιαστικές συμπεριφορές που έχουμε δεχθεί, δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για κακοποιητικά βιώματα, βάζουμε hashtags #women_empowerment, #kamia_moni, #fight_sexism, #gender_equality, #toxic_masculinity κ.ά. χωρίς να φοβόμαστε την επώνυμη τοποθέτηση και γιορτάζουμε την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών!

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, στο οποίο εδραιώνονται οι αξίες του αλληλοσεβασμού ανεξαρτήτως του φύλου των εργαζομένων και ενθαρρύνεται η ανάληψη ευθυνών από γυναίκες, η αποφυγή σεξιστικών σχολίων, «αστείων» ή κριτικών, θα μπορούσε να παίξει καίριο ρόλο στη σταδιακή αλλαγή των εδραιωμένων έως σήμερα συμπεριφορών στο εργασιακό περιβάλλον μας. Η αναγνώριση και υποστήριξη από συναδέλφους και συναδέλφισσες, επίσης συμβάλλει στην ορατότητα των παθογενειών που μπορεί να υπάρχουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, καθώς και στην αντιμετώπισή τους. Ο υγιής διάλογος και η ανταλλαγή πεποιθήσεων εξελίσσει συναδέλφους και συναδέλφισσες με στερεοτυπικές / σεξιστικές πεποιθήσεις και επηρεάζει τον τρόπο που δρουν τα άτομα και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής τους (κοινωνικά, προσωπικά κ.λπ.).

Σε περίπτωση που θα ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα περιστατικό βίας – σωματικής ή λεκτικής – εναντίον μίας συνεργάτιδός μου, θα την υπερασπιζόμουν με οποιονδήποτε τρόπο, θα στεκόμουν ακόμα και ως ανθρώπινη ασπίδα, και θα της έδειχνα πως θα σταθώ στο πλάι της και θα την στηρίξω.

Η κυρία Στέλλα Τσιτσούλα, Managing Partner της RED.comm και Vice-President του Women4Cyber Greece, λέει στο Techmail:

Η σημαντικότητα της καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την οποία δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε τελειώσει, είχαμε αυξανόμενα κρούσματα περιστατικών ενδοοικοογενειακής βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται.

Στη χώρα μας τα περιστατικά δείχνουν επίσης ανησυχητική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, από την ηλικία των 15 ετών, ενώ το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές παρενόχλησης. Να σημειώσουμε εδώ μιας και είμαστε στον χώρο της τεχνολογίας, ότι το 11% των περιστατικών που έχουν καταγραφεί, έχει υποστεί και ψηφιακή παρενόχληση. Αυτή η τελευταία μορφή κυβερνοβίας (cyberviolence) φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, ανοίγει και το εύρος των επαφών με γνωστούς, αλλά και αγνώστους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία παγκόσμια κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα της Plan International, το 58% των κοριτσιών δήλωσαν ότι βίωσαν διαδικτυακή παρενόχληση, ενώ το 50% δήλωσε ότι βιώνει περισσότερη παρενόχληση στο διαδίκτυο από ό,τι στον δρόμο! Τα στοιχεία αυτά είναι τρομακτικά.

Η κυβερνοβία συχνά βασίζεται στο φύλο και στοχεύει γυναίκες και κορίτσια. Η βία κατά των γυναικών στο ψηφιακό περιβάλλον, μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, εκδικητικό πορνό ή και απειλές βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης κ.ά. Οι δράστες μπορεί να είναι σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι, συνάδελφοι, συμμαθητές ή, όπως συμβαίνει συχνά, ανώνυμα άτομα. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν κατηγορίες γυναικών που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, όπως οι δημοσιογράφοι, οι μπλόγκερ, οι γυναίκες που ασχολούνται με παιχνίδια στο διαδίκτυο, αλλά και τα δημόσια πρόσωπα και οι πολιτικοί.

Πέρα όμως από τα στοιχεία, σε αυτό που πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η πρόληψη, μέσω κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης καταρτισμένων επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα, αλλά και η υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, προγράμματα ενδυνάμωσης των γυναικών, αλλά και των κοριτσιών.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν προληπτικά μέτρα στον επαγγελματικό τομέα και να βρεθούν τρόποι για να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές εταιρείες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πρότυπα αυτορρύθμισης, όπως μέτρα που περιορίζουν κάθε μορφή λεκτικής κακοποίησης των γυναικών.

Επιπλέον, από την πλευρά της Πολιτείας, θα πρέπει να οριστούν υπηρεσίες επιβολής του νόμου και θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να είναι σε θέση να διερευνούν και να διώκουν αποτελεσματικότερα την κυβερνοβία.

Η κυβερνοβία κατά των γυναικών συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και τα κράτη πρέπει να την αντιμετωπίσουν όσο οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας κατά των γυναικών, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Η κυρία Λίλλυ Φιλοπούλου, Head of Business Development της LEXIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, μας απαντά:

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών αποτελεί μια σημαντική ημέρα που μας υπενθυμίζει ένα φαινόμενο που υπήρχε ανέκαθεν, όμως, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και ιδίως, εντός της πανδημίας. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι η βία που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές, όπως σεξουαλική, σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση, τόσο ενδοοικογενειακά, όσο και εντός του χώρου εργασίας. Πολλές φορές μπορεί να μη γίνει αντιληπτή από την ίδια ή το περιβάλλον της, να αγνοήσει τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι υφίσταται κάποιου είδους βίας ή να θεωρεί «φυσιολογική» μια κατάσταση που βιώνει. Επιπλέον, τα θύματα δύσκολα μιλούν για μια τέτοιου είδους κατάσταση που έχουν βιώσει υπό τον φόβο των συνεπειών. Μάλιστα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν παρενοχληθεί στη δουλειά τους και οι περισσότερες παραδέχονται ότι δεν το καταγγέλλουν.

Πέρα από τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που έχει συσταθεί και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που αποτελούν θύματα βίας να επικοινωνήσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι σημαντικό οι οργανισμοί και το περιβάλλον εργασίας να προστατεύει τις γυναίκες. Πρωτίστως, με το να διατηρείται ένα φυσιολογικό (και προστατευόμενο) περιβάλλον εργασίας (ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών), όπου παρέχονται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και για τα δύο φύλα, πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των γυναικών, την ενθάρρυνση για επικοινωνία και την υποστήριξη σε ενδεχόμενη περίπτωση φαινομένου βίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες σε υψηλές θέσεις εργασίας, ώστε να υπάρχει υγιής δυναμική στη συμμετοχή των δράσεων της επιχείρησης.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γενικότερα της βίας, είναι πρωτίστως ζήτημα κουλτούρας, που προέρχεται από παλαιές αντιλήψεις τις οποίες, δυστυχώς, βλέπουμε και σήμερα στην κοινωνία μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να μένουμε απαθείς στα φαινόμενα βίας, αλλά να στηρίζουμε τα θύματα. Ως επιχειρήσεις, πρέπει να προσφέρουμε ένα ασφαλές και ήρεμο εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ομαλή συνεργασία μεταξύ των στελεχών και παρέχει προστασία από οποιοδήποτε φαινόμενο βίας.

Τεύχος 180

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ