Skip to main content
9 March 2022 07:51

Τεχνολογικές εταιρείες και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «γυρίζουν την πλάτη» στη Ρωσία

Του Γιώργου Καλούμενου

Την «πλάτη» γυρίζουν στη Ρωσία οι κολοσσοί της τεχνολογίας στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της χώρας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Apple, Google, Microsoft και Twitter σταματούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στη χώρα προκαλώντας επί της ουσίας έναν τεχνολογικό αποκλεισμό στην υπερδύναμη, ενώ και μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δήλωσαν ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους.

Έτσι, η Apple σταμάτησε όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Google ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε τις εφαρμογές κινητών που συνδέονται με τα ρωσικά δίκτυα RT και Sputnik από το Play Store της, ενώ νωρίτερα είχε αφαιρέσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από τις ειδησεογραφικές της υπηρεσίες.

Επίσης, «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία. Η απόφαση αφορά όλες τις διαφημίσεις της Google στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων εκείνες που εμφανίζονται στο YouTube και στην αναζήτηση.

Παρόμοια απόφαση πήρε το Twitter την περασμένη εβδομάδα, όταν πάγωσε τις διαφημίσεις σε Ρωσία και Ουκρανία. Για την ώρα, δεν είναι γνωστό αν θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η Meta (Facebook).

Παρ’ όλα αυτά, αμφότερες Google και Meta έχουν ήδη πάρει κάποια μέτρα για να περιορίσουν τη δραστηριότητα των κρατικών ΜΜΕ στις πλατφόρμες τους.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τις εφαρμογές κινητών του δικτύου RT από το Windows App store και θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σε ρωσικά, κρατικά επιχορηγούμενα μέσα ενημέρωσης.

Η εταιρεία κατασκευής laptop, Dell Technologies, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πωλήσεις προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία και αξιολογεί τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις δραστηριότητές της στη χώρα.

Η Nokia θα σταματήσει τις διανομές στη Ρωσία για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Η εταιρεία προμηθεύει τις MTS, Vimpelcom, Megafon και Tele2 στη Ρωσία.

Τεύχος 26

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ