Skip to main content
25 October 2024 06:52

Τα προϊόντα απομίμησης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών

Καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τις γιορτές του τέλους του έτους, πολλοί αναζητούν μεγάλες προσφορές. Ωστόσο, μια έκθεση της Europol και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προειδοποιεί ότι οι απατεώνες και τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν νομικές οντότητες και νομικά κενά για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές και να επωφεληθούν από τη διάθεση των καταναλωτών για μεγάλες προσφορές, με πλαστά προϊόντα.

Η νέα έκθεση επισημαίνει τον ευρύ αντίκτυπο των εγκλημάτων κατά της διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ), ο οποίος οφείλεται στα προϊόντα παραποίησης / απομίμησης και το «πειρατικό» περιεχόμενο. Η έκθεση «Αποκαλύπτοντας το οικοσύστημα των εγκλημάτων κατά της διανοητικής ιδιοκτησίας: Εστίαση στους παράγοντες διευκόλυνσης» ρίχνει φως στις εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ΔΙ και την εκμετάλλευση των συμπεριφορών των καταναλωτών, με αποτέλεσμα την πρόκληση ευρύτερης κοινωνικής ζημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 2022 κατασχέθηκαν στην ΕΕ περίπου 86 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων απομίμησης, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη επισημαίνει ότι, ενώ οι καταναλωτές ελκύονται από τα φθηνά προϊόντα, οι αποφάσεις τους στηρίζουν ακούσια μια σειρά άλλων σοβαρών εγκλημάτων, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, το «ξέπλυμα χρήματος» ακόμη και το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών διακυβεύονται, καθώς υποβαθμισμένα ή παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία παράγονται σε παράνομα, επικίνδυνα εργαστήρια, εκθέτουν τους εργαζόμενους και το κοινό σε επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον, ο ψηφιακός τομέας έχει καταστεί πεδίο μάχης, όπου οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν εξελιγμένα εικονικά διαδικτυακά καταστήματα που δεν πωλούν απλώς προϊόντα παραποίησης / απομίμησης, αλλά συλλέγουν και ευαίσθητες πληροφορίες πληρωμών των καταναλωτών, συνυφαίνοντας περαιτέρω τα εγκλήματα κατά της ΔΙ με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

ΤΕΥΧΟΣ 606

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ