Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

7 October 2022 06:45

Τα πλεονεκτήματα των κωδικών QR στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Του Χρίστου Κρανάκη

Οι κωδικοί QR (Quick Response) χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στα συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Το γεγονός ότι, οι παραδοσιακές πλαστικές κάρτες μπορούν εύκολα να χαθούν ή να χρησιμοποιηθούν από πολλαπλούς επισκέπτες, δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των ατόμων που εισέρχονται στην ελεγχόμενη εγκατάσταση. Στο έλλειμμα αυτό, λοιπόν, «πατάει» η χρήση κωδικών QR ως διαπιστευτηρίων.

Γενικά, οι κωδικοί QR προσφέρουν έναν ολικά πιο αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου με επιπρόσθετα, μάλιστα, οφέλη. Αυτά είναι τα εξής:

Μικρότερο κόστος: Αρχικά, η χρήση κωδικών QR ως διαπιστευτήριο πρόσβασης αποτελεί μια οικονομικά συμφέρουσα λύση ελέγχου πρόσβασης σε σύγκριση με την παραδοσιακή λύση ελέγχου πρόσβασης που βασίζεται σε πλαστική κάρτα ή τηλεχειριστήριο. Πέραν της μείωσης του κόστους αγοράς, ταυτόχρονα μειώνεται και το κόστος χειρισμού, εκτύπωσης, διανομής και απόρριψης των φυσικών διαπιστευτηρίων (πλαστικές κάρτες), ενώ τα υπάρχοντα θυροτηλέφωνα ή οι κάμερες μπορούν να μετατραπούν (σχετικά εύκολα) σε συσκευή ανάγνωσης κωδικών QR.

Καλύτερος έλεγχος και διαχείριση προσωπικού και επισκεπτών: Ακριβώς επειδή ένας κωδικός QR μπορεί να δημιουργηθεί, να διανεμηθεί, να ενημερωθεί και να ανακληθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από οπουδήποτε, η χρήση του θεωρείται ιδιαίτερα βολική τόσο για τους επισκέπτες όσο και (ειδικά) για το μόνιμο προσωπικό μιας επιχείρησης.

Μερικά κατατοπιστικά παραδείγματα είναι, όταν ένας επισκέπτης λαμβάνει έναν κωδικό QR στο κινητό του τηλέφωνο, ο οποίος του επιτρέπει την είσοδο σε μια εγκατάσταση ή χώρο στάθμευσης χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει στη ρεσεψιόν, ή όταν ο προμηθευτής μιας παράδοσης χρησιμοποιεί έναν κωδικό QR από την κινητή συσκευή του, που μπορεί απλώς να τον χρησιμοποιήσει, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση – αποκλειστικά μία φορά – σε συγκεκριμένες περιοχές μιας εγκατάστασης.

Περιβαλλοντολογικό όφελος: Σαν επιπρόσθετο bonus, η χρήση κωδικών QR δεν απαιτεί τη χρησιμοποίηση πλαστικού ή χαρτιού, όπως οι παλαιότερες μορφές διαπιστευτηρίων (κάρτες, μπρελόκ, έντυπα έγγραφα κ.λπ.), με αποτέλεσμα να ευνοεί το περιβάλλον και να συνδράμει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Τεύχος 146

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ