Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 June 2022 06:44

Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ – Νέος κωδικός από τον Ιούλιο

Του Στάθη Ασπιώτη

Εντός του Ιουλίου η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, θα βρίσκονται στο smartphone μας, σε μια εφαρμογή τύπου wallet. Η πιλοτική εφαρμογή της ταυτότητας έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα με την εφαρμογή για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπου ο χρήστης μπορούσε να προσθέσει και την ταυτότητά του. «Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή, κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Σε εφαρμογή θα περάσει προσεχώς και ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Ο πολίτης με login στο gov.gr με τους κωδικούς του, θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμά του και θα τα έχει στο κινητό του. Ο νέος αριθμός θα προκύπτει από τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από αυτόν. Αυτός ο αριθμός, ΕΑΠ, θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες, με τις οποίες μπορεί να γίνεται προβολή του κωδικού QR στον αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Πιερρακάκης, «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή 17/6 θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου.

Τεύχος 88

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ