Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

30 September 2022 06:51

Σχέδιο δράσης για την καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω smartphone

Η ITU/ Επιτροπή Ευρυζωνικότητας της UNESCO για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επικύρωσε την πρώτη πολυμερή μελέτη με στόχο τη δημιουργία πρακτικών εργαλείων και δράσεων που θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω smartphone έως το 2030.

Στην έκθεση Strategies Towards Universal Smartphone Access, διαπιστώνεται ότι η περιορισμένη οικονομική προσιτότητα και διαθεσιμότητα smartphone, μαζί με τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών, περιορίζουν την υιοθέτηση του διαδικτύου, εν μέρει και λόγω έλλειψης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να αδυνατεί ή να μην έχει καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το χάσμα υιοθέτησης του διαδικτύου μέσω κινητού, το οποίο προκύπτει όταν τα άτομα δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ακόμη και όταν υπάρχει η κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε μια περιοχή, είναι πλέον πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο από το χάσμα κάλυψης παγκοσμίως και είναι ακόμη μεγαλύτερο στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας θα δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου δράσης πέντε σημείων που θα περιλαμβάνει:

• Έναρξη συνεργασιών win-win με παράγοντες από όλη την ψηφιακή αλυσίδα αξίας.

• Βελτίωση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση και ανάπτυξη προτύπων ποιότητας για μεταχειρισμένα smartphone.

• Ανάπτυξη στρατηγικής για την ανακύκλωση συσκευών μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας.

• Διερεύνηση της χρήσης Πόρων Καθολικής Υπηρεσίας και άλλων κρατικών επιδοτήσεων.

• Περαιτέρω διερεύνηση των οικονομικών οφελών από τη μείωση των φόρων και των εισαγωγικών δασμών στα smartphone.

Τεύχος 141

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ