Skip to main content
20 January 2023 07:51

Σχέδια της Apple για παραγωγή δικής της τεχνολογίας

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Αποστολή της Apple, όπως έχει δηλώσει ο CEO της εταιρείας Tim Cook, είναι να κατέχει και να ελέγχει τις κύριες τεχνολογίες πίσω από τα προϊόντα που παράγει. Η εταιρεία έχει αναπτύξει τα κύρια τσιπ που μπαίνουν στα τηλέφωνα, τα tablet, τα ρολόγια, τα streaming boxes και τους υπολογιστές της. Δημιούργησε, επίσης, τα ασύρματα στοιχεία μέσα στα AirPods και τα Apple Watches και έφτιαξε το δικό της λογισμικό χαρτογράφησης. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, η Apple βελτίωσε τα τσιπ κινητών της σε σημείο που έγιναν κατάλληλα για υπολογιστές.

Η Apple κατασκευάζει τώρα προσαρμοσμένα τσιπ;; (custom chips) για ακουστικά μικτής πραγματικότητας (MR) και για ένα ημιαυτόνομο όχημα. Σχεδιάζει ένα cellular modem, το iModem, και εργάζεται, επίσης, σε ένα νέο εξάρτημα: τη δική της μονάδα WiFi και Bluetooth. Με την πάροδο του χρόνου, η Apple σχεδιάζει να συνδυάσει τη μονάδα WiFi και Bluetooth και το cellular modem σε ένα ενιαίο ασύρματο τσιπ, το οποίο θα μπορούσε να απλοποιήσει την παραγωγή και τον εσωτερικό σχεδιασμό του τηλεφώνου.

Επιπλέον, η επίβλεψη περισσότερων από τα εξαρτήματα επιτρέπει στην Apple να ελέγχει τον ρυθμό της καινοτομίας στα προϊόντα της, αντί να χρειάζεται να βασίζεται σε εξωτερικούς προμηθευτές. Τα τρέχοντα μόντεμ στο iPhone προέρχονται από την Qualcomm Inc, ενώ το τσιπ WiFi και Bluetooth παρέχεται από την Broadcom Inc. Με τα δικά της σχέδια, η Apple μπορεί να διαφοροποιήσει περαιτέρω τα gadget της από αυτά που κατασκευάζονται από ανταγωνιστές, οι οποίοι συχνά αγοράζουν από τους ίδιους προμηθευτές. Σχεδιάζει, ακόμη, να χρησιμοποιήσει τις microLED οθόνες της στο Apple Watch από το 2024 και μελλοντικά να επεκτείνει αυτές τις οθόνες σε iPhone, iPad και άλλα προϊόντα τα επόμενα χρόνια.

Τεύχος 210

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ