Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

31 July 2024 06:43

Στοιχεία ακίνητης περιουσίας άνω των 7 εκατ. φορολογούμενων αποκτά η ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο από τον Σεπτέμβριο και αποκτά επιπλέον στοιχεία για την ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμύρια φορολογούμενων, ενώ πλέον δημιουργείται ένας νέος ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Σε αυτόν τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο θα έχει άμεση πρόσβαση η εφορία και θα κάνει ελέγχους και διασταυρώσεις. Στο εν λόγω μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως η επιφάνεια, η θέση, ο όροφος, η ηλεκτροδότηση, η κατάσταση κατασκευής, το ποσό συνιδιοκτησίας, αλλά και επιπλέον πληροφορίες, δηλαδή αν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια. Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.

Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα θα δώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.ά., ή και να αποφύγουν τις κυρώσεις για πιθανές αυθαίρετες κατασκευές. Ταυτόχρονα, το μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου που θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, ενώ θα ενημερώνεται, επίσης αυτόματα, οποτεδήποτε ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα έχει την πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια κατοικιών.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στελέχη της ΑΑΔΕ, με τη διασύνδεση του μητρώου με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεών τους, και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στο έντυπο Ε1.

ΤΕΥΧΟΣ 560

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ