Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

22 October 2024 06:48

Στις 407.000 έφθασαν οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές και ERP

Στις 407.000 έφθασαν οι διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές και συστήματα ERP. Ειδικά τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 επιπλέον διασυνδέσεις που αφορούσαν κυρίως τη διασύνδεση POS με συστήματα ERP, επιχειρήσεις που αντικατέστησαν τα παλιά συστήματα ταμειακών ή/και POS με καινούργια, εποχικές επιχειρήσεις κ.ά. Έτσι, το ποσοστό συμμόρφωσης των υπόχρεων επιχειρήσεων πλέον ξεπερνάει συνολικά το 96%. Σημειώνεται ότι το ορόσημο που είχε τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας – που ήταν 400.000 διασυνδέσεις – επετεύχθη νωρίτερα από την προθεσμία, ενώ για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ξεκινώντας από εκείνες με τους υψηλότερους τζίρους.

Η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου αποφέρει ήδη σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%, κάτι που οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των POS με ταμειακές μηχανές και τα συστήματα ERP.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο 8μηνο του έτους – και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως το έργο της διασύνδεσης – παρατηρείται μια σημαντική αύξηση πληρωμών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε:

• Στην εστίαση αύξηση κατά 16%.

• Στα ταξί αύξηση κατά 177%.

• Στους γιατρούς κατά 20,1%.

• Στα κομμωτήρια και στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας κατά 13,8%.

• Στα γυμναστήρια και στις αθλητικές δραστηριότητες κατά 34,8%.

• Στα ξενοδοχεία κατά 8,8%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη και αφετέρου στην επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS που εξασφαλίζει παραπάνω έσοδα για το κράτος.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ