Skip to main content
28 August 2023 06:43

Στελέχη της Schneider Electric στο Techmail 

Συνέντευξη στον Χρίστο Κρανάκη 

Τα στελέχη της Schneider Electric, Αναστάσιος Σαρρής, Channel Sales Business Developer και Χρήστος Φάμελος, Data Center EcoStruxure Sales Manager για την Ν/Α Ευρώπη παραχώρησαν συνέντευξη στο περιοδικό Techmail. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στη μεγάλη ποικιλία λύσεων και προϊόντων που προμηθεύει η εταιρεία και απευθύνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις καταλύματος. Αμφότεροι στάθηκαν στη δυνατότητα των προϊόντων της εταιρείας να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αναγκών, την ίδια ώρα που με καινοτόμα τεχνολογία βελτιώνουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητά των κτιριακών μονάδων.  

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη των στελεχών της Scheinder Electric: 

Η τουριστική περίοδος στη χώρα μας ακόμα δεν έχει τελειώσει. Μεταξύ των διαφόρων ενεργειακών λύσεων που προσφέρει η Schneider Electric, βρίσκονται και αυτές που αφορούν εξατομικευμένα τον ξενοδοχειακό κλάδο. Ποιες επιχειρησιακές ανάγκες των ξενοδοχείων δύναται να καλύψουν αυτές; 

Τάσος Σαρρής: Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατη έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται 5η στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ως τουριστικός προορισμός επιλογής, στοιχείο που δείχνει πως η χώρα μας αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Στη Schneider Electric, αναγνωρίζουμε ότι η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, η παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης και η συντήρηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα ενός κτιρίου. Για αυτό και προσφέρουμε πληθώρα ενεργειακών λύσεων, που στοχεύουν στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ξενοδοχείων.  

Αρχικά, παρέχουμε σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού κτιρίων που επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Παράλληλα, η εταιρεία περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιο της λύσεις διαχείρισης ενέργειας επαγγελματικών κτιρίων που βελτιώνουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητά τους, όπως την ολοκληρωμένη λύση για την προστασία, παρακολούθηση και διαχείριση ΙΤ κρίσιμων ξενοδοχειακών υποδομών με APC Smart UPS Ultra 3kW & 5kW, 6U Micro Data Center και πλατφόρμα παρακολούθησης και διαχείρισης EcoStruxure IT, η οποία, μάλιστα, πρόσφατα βραβεύτηκε στα Tourism Awards 2023. 

Το APC Smart-UPS Ultra, είναι το μικρότερο και ελαφρύτερο μονοφασικό UPS 3kW & 5kW της αγοράς, σχεδιασμένο για να παρέχει περισσότερη ισχύ, ευελιξία και έξυπνη παρακολούθηση με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Με 50% μικρότερο βάρος αλλά και 30% μικρότερο όγκο, καθιστά την συγκεκριμένη λύση ιδανική για τοποθέτηση σε εγκαταστάσεις με περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρου στο rack.  

Χρήστος Φάμελος: Επιπλέον, η πλατφόρμα παρακολούθησης και διαχείρισης ΙΤ κρίσιμων υποδομών, EcoStruxure ΙΤ, απαντά στην πρόκληση που συναντούν οι διαχειριστές ξενοδοχειακών μονάδων αναφορικά με την απομακρυσμένη, 24/7 παρακολούθηση και διαχείριση. Παράλληλα, τη λύση συμπληρώνει το EcoStruxure Micro Data Center C-Series 6U Wall Mount, που διαθέτει κομψό εργονομικό σχεδιασμό, εξοικονομώντας 60% περισσότερο χώρο, ενώ επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλων edge servers. 

Η σωστή διαχείριση ενέργειας και βιωσιμότητα των επαγγελματικών κτιρίων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των ξενοδοχείων, ανάγεται σε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Ποια προϊόντα της Schneider Electric μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή; 

Χρήστος Φάμελος: Τα πλεονεκτήματα ενός ενιαίου κέντρου ασφάλειας και σύγκλισης τεχνολογιών για ευφυή κτίρια και ειδικότερα για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εστιάζουν στην παροχή κρίσιμων επιχειρησιακών πληροφοριών μέσω ανάλυσης δεδομένων, καθώς και στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας όλων των χρηστών μέσα στην εγκατάσταση. Παράλληλα, ένα ενιαίο κέντρο συμβάλλει στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ της ασφάλειας και των συστημάτων διαχείρισης του κτιρίου, στην αυτοματοποίηση σημαντικών διαδικασιών και πρωτοκόλλων απόκρισης σε περιστατικά ασφάλειας, αλλά και στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ενοποίησης και συνολικής διαχείρισης διαφορετικών συστημάτων.  

Με στόχο να ανταποκρινόμαστε στις υψηλές προσδοκίες των πελατών και συνεργατών μας, έχουμε αναπτύξει την αρχιτεκτονική και πλατφόρμα EcoStruxure Building, που παρέχει συνεχή παρακολούθηση των συστημάτων και του εντοπισμού σφαλμάτων για την προληπτική αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του κτιρίου, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση της κατανάλωσης της ενέργειας και στη βέλτιστη λειτουργικότητά τους

Πέραν των «κλασσικών» ζητημάτων που μια τουριστική επιχείρηση καλείται να αναλάβει, στις μέρες μας μείζον θέμα συνιστά και η ασφάλειά τους στον κυβερνοχώρο. Πως εγγυάται η Schneider Electric την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις; 

Τάσος Σαρρής: Για να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, το σύνολο των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους υπόκειται σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως αποτέλεσμα, οι υποδομές ΙΤ τοποθετούνται πιο κοντά στο σημείο όπου δημιουργούνται και επεξεργάζονται τα δεδομένα – μια νέα σχετικά τάση που ονομάζεται edge computing. Το Edge computing φέρνει νέες προκλήσεις λόγω πολλών κατανεμημένων συστημάτων σε μέρη που δεν υπάρχει προσωπικό ΙΤ, θέτοντας νέα δεδομένα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – καθώς η ανάλυση των δεδομένων γίνεται στην άκρη του δικτύου – αλλά και νέες απαιτήσεις για τη φυσική ασφάλεια, σε περιβάλλοντα που δεν είναι βελτιστοποιημένα για συστήματα πληροφορικής.  

Η Schneider Electric έχει δεσμευτεί να παρέχει λύσεις που υποστηρίζουν τις ανάγκες των επαγγελματιών για προστασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε όλους τους κλάδους. Εφαρμόζουμε αυστηρές πολιτικές και μεθοδολογίες στην ανάπτυξη των προϊόντων μας και στην εφαρμογή των λύσεων μας. Οι εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι συνεργάτες μας παρέχουν, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, υπηρεσίες που βοηθούν τους επαγγελματίες να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να εφαρμόσουν λύσεις που αφορούν στον κυβερνοχώρο. Στο πλαίσιο παροχής λύσεων για edge computing που καλύπτουν τις απαιτήσεις φυσικής ασφάλειας, έχουμε σχεδιάσει το 6U Wall Mount Micro Data Center που επιτρέπει τη χρήση μεγάλων edge servers και εξοπλισμού δικτύωσης, ενώ η δυνατότητα επιτοίχιας στήριξης εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία του εξοπλισμού.  Σε συνδυασμό με την πλατφόρμα παρακολούθησης και διαχείρισης ΙΤ κρίσιμων υποδομών EcoStruxure ΙΤ προσφέρεται υποστήριξη στους πελάτες όσον αφορά στις σημαντικές επιχειρησιακές λειτουργίες, ακόμη και σε περιβάλλοντα που δεν πληρούν το σύνολο των αυστηρών ΙΤ προδιαγραφών, όπως συμβαίνει συχνά σε μία ξενοδοχειακή υποδομή. 

Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται δυναμικά στην ξενοδοχειακή ελληνική αγορά. Σε ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι ξενοδόχοι, προκειμένου να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, αντίστοιχο με αυτό άλλων ξενοδοχείων στο εξωτερικό; 

Χρήστος Φάμελος: Τρεις λέξεις – κλειδιά είναι εκείνες που συμβάλλουν στο να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα: δημιουργικότητα, καινοτομία και τολμηρές πρωτοβουλίες. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στις λειτουργίες του ξενοδοχείου, μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Ιδιαίτερα, στη μετά-Covid εποχή, με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση να αποτελούν μια καθημερινή πρόκληση, η οικοδόμηση μιας ανθεκτικής τουριστικής βιομηχανίας, που θα προτάσσει τη βιωσιμότητα, την ευημερία και ασφάλεια των ανθρώπων κρίνεται απαραίτητη.  

Οι ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να επενδύσουν σε ενεργειακές λύσεις που θα βελτιώσουν την  απόδοση των κτιρίων, όπως η χρήση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξάλλου, η ένταξη αειφόρων πρακτικών σε όλες τις λειτουργίες του ξενοδοχείου μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους πελάτες, που είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα.  

Ακόμη, όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οι εξατομικευμένες υπηρεσίες αποτελούν σημαντικό κριτήριο επιλογής για τους επισκέπτες σε όλο το κόσμο. Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία φιλοξενίας, αλλά και την ποιότητα εξυπηρέτησης. Οι επισκέπτες κατά τη διαμονή τους σε ένα μέρος αναζητούν ευκολία, συνδεσιμότητα και ξεγνοιασιά και όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία.  

Οι τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής κρίνονται ραγδαίες. Πώς θεωρείτε ότι επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας; 

Τάσος Σαρρής: Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας συνοδεύεται από μια σειρά προκλήσεων και ευκαιριών για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Από τη μία, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επωφελούνται από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς αυτές τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους, να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και να βελτιώνουν την εμπειρία τους. Η χρήση σύγχρονων επιχειρησιακών συστημάτων και εφαρμογών δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα και να θέτουν την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική. Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.  

Χρήστος Φάμελος: Από την άλλη, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα μπορούν να προσφέρουν μια εντελώς νέα εμπειρία στους επισκέπτες. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι η τεχνολογία προάγει την ασφάλεια των ξενοδοχείων, με συστήματα παρακολούθησης και ανίχνευσης κινδύνων στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα οι πελάτες να μένουν ήσυχοι ότι οι προσωπικές τους πληροφορίες προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Σίγουρα, για να μπορέσει μια επιχείρηση ανεξαρτήτου κλάδου να εξελίσσεται διαρκώς, πρέπει να είναι σε θέση να προβλέπει τις ανάγκες των πελατών της, να αφουγκράζεται τις τάσεις και να υιοθετεί σύγχρονα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο έτοιμο προς αξιοποίηση από όλους. Είναι εδώ για να διευκολύνει τις διαδικασίες και μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του επιταχυντή στην πράσινη μετάβαση.  

Τεύχος 336

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ