Skip to main content
12 January 2023 07:54

Στα ύψη η αγορά υπερπολυτελών αυτοκινήτων

Του Χρίστου Κρανάκη

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής και οι δυσμενείς εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά αυτοκινήτων. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο ο χώρος ήρθε αντιμέτωπος με μείωση των πωλήσεων κατά 22%, σηματοδοτώντας τον 6ο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Παρόλα αυτά, τα αμάξια πολυτελείας φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τη «βουτιά» του βιοτικού επιπέδου των… κοινών θνητών.

Ενδεικτικά, η βρετανική Rolls-Royce, η οποία ανήκει στον γερμανικό όμιλο BMW, ανακοίνωσε πως κατά το 2022 πραγματοποίησε τις υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στα 118 χρόνια της ύπαρξής της. Συνολικά κατάφερε να πουλήσει 6.021 οχήματα σε περίπου 50 χώρες, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Η Rolls-Royce όμως δεν πορεύεται μόνη της… Μια σειρά από brands αυτοκινήτων υπερπολυτελείας, φαίνεται πως καταγράφουν ανοδική πορεία. Πριν λίγες μέρες και η Bugatti ανακοίνωσε πως το 2022 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της. Μόλις τον Αύγουστο, η Lamborghini ανακοίνωσε πως έχει ήδη προπωλήσει όλη την παραγωγή της μέχρι τις αρχές του 2024, ενώ η βρετανική Bentley το 2021 έπιασε αριθμό ρεκόρ.

Φυσικά, η επιτυχία των παραπάνω έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον μέσο όρο της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία δεν φαίνεται να ανακάμπτει άμεσα από το «σοκ» της πανδημίας. Εμπορικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε μεγάλο βαθμό η άνοδος στις πωλήσεις υπερπολυτελών αυτοκινήτων πηγάζει από τη γέννηση μιας νέας «γενιάς» αγοραστών από την Κίνα, οι οποίοι πλέον έχουν την ευχέρεια και τη διάθεση να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για την απόκτηση ειδών πολυτελείας.

Τεύχος 204

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ