Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

29 May 2024 06:43

Σε τελική τροχιά το νέο TAXIS

Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας, το TAXIS γίνεται ολοκληρωτικά ψηφιακό, με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους, τη συλλογή και καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων από τον ελεγκτικό μηχανισμό, την έγκαιρη συμμόρφωση των φορολογουμένων, αλλά και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο του Techmail. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι βασικές δράσεις του νέου TAXIS περιλαμβάνουν τα εξής:

Ψηφιακό φάκελο φορολογουμένου: Οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και θα είναι διαθέσιμες χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του φορολογουμένου. Μέσα από τον ψηφιακό φάκελο, θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι για την πορεία των υποθέσεών τους συνολικά. Μέχρι σήμερα, οι εφοριακοί πρέπει να συλλέξουν τα στοιχεία των φορολογουμένων από τα διάφορα υποσυστήματα που υπάρχουν. Δηλαδή, ο ελεγκτής πρέπει να ανοίξει άλλη εφαρμογή για το εισόδημα, άλλη για τα ακίνητα και άλλη για τον ΦΠΑ.

Online διασύνδεση με τρίτα ηλεκτρονικά συστήματα: Θα ενισχυθεί η διασύνδεση και η διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα, όπως ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ταμειακών μηχανών, τράπεζες κ.λπ., με στόχο τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εμπορίου και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Προφίλ φορολογουμένου, ανάλυση συμπεριφορών: Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς, καθώς και με άλλες χώρες.

Νέα ελεγκτικά κέντρα: Θα υποστηριχθεί με πληροφοριακές υποδομές η δημιουργία ελεγκτικών κέντρων σε γεωγραφικό – περιφερειακό επίπεδο. Θα αξιοποιηθούν μέθοδοι διαστρωμάτωσης κινδύνου και αξιολόγησης υποθέσεων, καθώς και μηχανισμοί υποδοχής καταγγελιών για φορολογικές παραβάσεις, και θα υποστηριχθεί ο επιτόπιος έλεγχος με πληροφοριακές υποδομές.

ΤΕΥΧΟΣ 516

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ