Skip to main content
22 September 2023 06:43

Σε λειτουργία ο αγωγός δεδομένων BlueMed

Η Sparkle ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του υποβρύχιου καλωδίου BlueMed που συνδέει το Παλέρμο με τη Γένοβα και το Μιλάνο.

Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναμένεται να επωφεληθούν από διασυνδέσεις με τη βοήθεια του καλωδίου σε ταχύτητα πολλαπλάσια των 100 ή 400 Gbps, με μειωμένη καθυστέρηση κατά 50% σε σύγκριση με τα επίγεια καλώδια που συνδέουν σήμερα τη Σικελία με το Μιλάνο.

Ο BlueMed είναι ο νέος αγωγός δεδομένων της Sparkle που θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και αρκετές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, φτάνοντας μέχρι την Άκαμπα της Ιορδανίας. Η υποδομή του αγωγού είναι μέρος του Blue & Raman Submarine Cable System, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Google και άλλους φορείς, με πρόβλεψη να επεκταθεί έως και τη Βομβάη της Ινδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sparkle, ο BlueMed αυξάνει την ανθεκτικότητα του δικτύου προσφέροντας μια επιπλέον ασφαλή διαδρομή δεδομένων μεταξύ Σικελίας και Μιλάνου, πέρα από την ήδη υπάρχουσα χερσαία υποδομή. Χάρη στις προδιαγραφές της υποβρύχιας διαδρομής, ο BlueMed παρέχει συνδεσιμότητα, με επιδόσεις εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας που είναι μοναδικές μέχρι σήμερα.

Κάθε ζεύγος οπτικών ινών φωτίζεται μέσω μιας καινοτόμου πλατφόρμας μετάδοσης, με απόδοση στα 30 Tbps (Terabits ανά δευτερόλεπτο). Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει σήμερα την υψηλότερη χωρητικότητα backbone σε υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών ανά ζεύγος, στην περιοχή της Μεσογείου και πρόκειται να βελτιωθεί όσο η τεχνολογία εξελίσσεται περαιτέρω.

Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των συστημάτων στην Ιταλία, το τμήμα καλωδιακής υποδομής BlueMed που συνδέει το Παλέρμο με τα Χανιά βρίσκεται υπό ανάπτυξη και η εγκατάστασή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Μετά τη διαδρομή Παλέρμο – Γένοβα – Μιλάνο, θα ακολουθήσουν διακλαδώσεις προς Pomezia (Ρώμη), Golfo Aranci (Σαρδηνία), Bastia (Κορσική) και Μασσαλία που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2023. Στη συνέχεια – κατά τη διάρκεια του 2024 – θα ακολουθήσουν οι διαδρομές στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταγωγής δεδομένων στη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου.

Τεύχος 355

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ