Skip to main content
13 March 2023 07:47

Σε εξέλιξη η υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την Ιταλία 

Του Χάρη Ματθαίου 

Η Sparkle, ο πρώτος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ιταλία και μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, ξεκίνησε την τοποθέτηση του υποβρύχιου καλωδίου BlueMed. To νέο αυτό υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών δημιουργεί έναν βασικό διαδικτυακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας.  

Το BlueMed είναι το νέο καλώδιο της Sparkle που θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες ακόμα χώρες της Μεσογείου. Αποτελεί μέρος του έργου Blue Submarine Cable System, το οποίο κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Google και άλλους φορείς με περαιτέρω επεκτάσεις στην αφρικανική και ασιατική ήπειρο. Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και αρχική χωρητικότητα σχεδιασμού άνω των 25 Tbps ανά ζεύγος, το καλώδιο BlueMed θα μεταφέρει συνδέσεις Internet υπερυψηλής ταχύτητας και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης σε παρόχους υπηρεσιών Internet, τηλεπικοινωνιακούς φορείς, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα.  

Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου με την τοποθέτηση του καλωδίου στο Golfo Aranci της Σαρδηνίας και συνεχίστηκε στις 9 Φεβρουαρίου με την προσεδάφισή του στην ακτή της Ρώμης Pomezia. Το πρώτο τμήμα του καλωδίου που θα απλώνεται από τη Γένοβα προς τα νότια κατά μήκος της Τυρρηνικής Θάλασσας και έως το Sicily Hub του Παλέρμο θα τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο, ενώ η επέκταση στη Bastia της Κορσικής θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Η υποδομή της Γένοβας έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί με ασφάλεια έως και έξι νέα καλώδια επιπλέον του BlueMed, δημιουργώντας έτσι ένα νέο κόμβο ροής δεδομένων μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Ασίας και Ευρώπης.  

Το BlueMed προορίζεται να είναι το κεντρικό σύστημα ψηφιακής κυκλοφορίας στην ευρύτερη Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο που προσφέρει χειροπιαστή υποστήριξη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Τεύχος 245

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ