LATEST
Σεμινάρια για την οδηγία NIS2 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας προχωράει στη διοργάνωση μίας σειράς σεμιναρίων σχετικά με την οδηγία NIS2. Πρόκειται για μία συνεργασία του φορέα με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου καθηγητές και άλλοι εισηγητές θα εξηγήσουν αναλυτικά όλες τις αλλαγές που φέρνει η οδηγία στη βιομηχανία. Πρόκειται για ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας με σκοπό να τους παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση παρακολούθησης.
Η Οδηγία NIS2 αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, θέτοντας νέο πλαίσιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών και βασικών υπηρεσιών. Αντικαθιστώντας την αρχική Οδηγία NIS, η NIS2 διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της, εισάγοντας αυστηρότερες υποχρεώσεις και καλύπτοντας περισσότερους τομείς και οργανισμούς. Παράλληλα, δίνει έμφαση στη διαχείριση κινδύνων μέσω τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, ενώ καθορίζει ένα σαφές πλαίσιο για την έγκαιρη αναφορά περιστατικών κυβερνοασφάλειας. Η οδηγία υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις κυβερνοαπειλές, ενώ προβλέπει διαδικασίες για την αναφορά και την αποκάλυψη ευπαθειών με συντονισμένο τρόπο.
Στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος αυτού, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Οδηγίας NIS2, οι νέες απαιτήσεις που εισάγει, καθώς και οι πρακτικές κατευθύνσεις για τη συμμόρφωση των οργανισμών. Το πρόγραμμα στοχεύει να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οδηγίας, διασφαλίζοντας την κυβερνοασφάλεια και τη συμμόρφωση με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Τα περιεχόμενα των μαθημάτων αφορούν την εισαγωγή στην ευρωπαϊκή Οδηγία NIS2, τις βασικές πτυχές της Οδηγίας NIS2 και την υλοποίησή της, την ασφάλεια δικτύων και τους μηχανισμούς προστασίας, τις δικτυακές επιθέσεις και απειλές, την εφαρμοσμένη κρυπτογραφία, την προστασία δεδομένων και τον κανονισμό GDPR, τη διαχείριση ασφάλειας πληροφοριών (το πρότυπο ΙSO27001/2), την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνων (το πρότυπο 27005), την παρακολούθηση, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση κυβερνοπεριστατικών και την ανθρώπινη ασπίδα στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.