Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

7 April 2022 08:58

ΣΕΒ: Οι τεχνολογίες ΙοΤ ενισχύουν τον ανταγωνισμό και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, ήταν ότι οι ευφυείς τεχνολογίες διασύνδεσης μηχανών και συσκευών (ΙοΤ) βελτιώνουν έως και 60% τον χρόνο παραγωγής και έως 20% τον ρυθμό παραγωγής των επιχειρήσεων, ενώ μειώνουν έως 10% τις δαπάνες συντήρησης.

Εάν οι σύγχρονες IoT πρακτικές εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, η αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού με υψηλότερα επίπεδα παραγωγής και μείωση του χρόνου αδράνειας των μηχανημάτων θα είναι έως 25% αποδοτικότερη και η διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών των προϊόντων έως 99%. Τα οφέλη του ΙοΤ κάνουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την επιβίωσή τους στη μετά Covid εποχή. Στη συζήτηση, υπογραμμίστηκε ότι οι τεχνολογίες IoT, με τη συνδρομή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, επιτρέπουν τη λήψη βέλτιστων αποφάσεων τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Στην έναρξη του εργαστηρίου ο κος Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, σημείωσε: «Το IoT δεν έχει μόνο τεχνολογικό περιεχόμενο. Είναι μια ευκαιρία μετασχηματισμού του μοντέλου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ειδικά στη βιομηχανία. Η χρήση αισθητήρων και ευφυών συσκευών ανταλλαγής δεδομένων εξ αποστάσεως, εξασφαλίζει μεγάλη ορατότητα για την απόδοση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Απαιτείται όμως μια απρόσκοπτη αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται, ώστε τα ευφυή εργαλεία ανάλυσης να δίδουν αξία, ευελιξία και ανθεκτικότητα στις επιχειρήσεις».

Τεύχος 44

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ