Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Σήμανση ασφαλείας σε προϊόντα IoT
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ενέκρινε ένα εθελοντικό πρόγραμμα επισήμανσης κυβερνοασφάλειας για τα ασύρματα καταναλωτικά προϊόντα του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές έξυπνων καταναλωτικών συσκευών που πληρούν τις προϋποθέσεις να αποδείξουν ότι το προϊόν τους πληροί τα ισχυρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας της FCC.
Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο λογότυπο “US Cyber Trust Mark”, το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να σαρώσουν για εύληπτες πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με το προϊόν, όπως το εάν οι αναβαθμίσεις λογισμικού είναι αυτόματες. Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να συνυπολογίσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στις αγοραστικές τους αποφάσεις, διαφοροποιώντας τα ασφαλή προϊόντα στην αγορά. Εκτιμάται, επίσης, ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει κίνητρα στην αγορά για τους κατασκευαστές IoT ώστε εκείνοι να ενισχύσουν την ασφάλεια των προϊόντων τους.
Οι συσκευές IoT, όπως οικιακές κάμερες ασφαλείας, ανιχνευτές φυσικής κατάστασης και μόνιτορ για μωρά, έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό στόχος των κυβερνοεγκληματιών τα τελευταία χρόνια, με μια πρόσφατη μελέτη να διαπιστώνει ότι το 50% των εταιρειών έχουν βιώσει απόπειρες παραβίασης των συστημάτων τους μέσω τέτοιων συκευών. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια συσκευές IoT σε λειτουργία, γεγονός που έχει θέσει το ζήτημα της ασφάλειας των έξυπνων συσκευών στο «ραντάρ» των κυβερνήσεων. Η FCC θα αναλάβει την εποπτεία του προγράμματος, ενώ εγκεκριμένα τρίτα μέλη θα διαχειρίζονται δραστηριότητες όπως η αξιολόγηση των αιτήσεων παραγωγής, η έγκριση της χρήσης της ετικέτας και η εκπαίδευση των καταναλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως και η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν πρόσφατα μία σχετική νομοθεσία η οποία επιβάλλει κάποια πρώτα, μίνιμουμ πρότυπα κυβερνοασφάλειας τα οποία οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών καλούνται να τηρήσουν.