Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Πώς το Gen AI επηρεάζει τις επιχειρήσεις
Το Deloitte AI Institute™ παρουσίασε την 3η τριμηνιαία έκδοση της έκθεσης Κατάσταση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην Επιχείρηση, αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση υιοθέτησης και ανάπτυξης του GenAI και τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί ξεπερνούν τα εμπόδια για να δημιουργήσουν αξία σε μεγάλη κλίμακα.
Τα δεδομένα βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των ηγετών με γνώση της AI, με το 75% των οργανισμών να αυξάνουν τις τεχνολογικές επενδύσεις στη διαχείριση δεδομένων λόγω του GenAI. Ωστόσο, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν περαιτέρω εφαρμογή του, προκύπτουν απρόβλεπτα εμπόδια, με το 55% των οργανισμών να αποφεύγει συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης του GenAI λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τα δεδομένα. Η επίλυση αυτών των θεμάτων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων της αρχιτεκτονικής δεδομένων που σχετίζονται με το GenAI. Για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων τους, οι οργανισμοί ενισχύουν την ασφάλεια των δεδομένων (54%), βελτιώνουν τις πρακτικές ποιότητας (48%) και αναβαθμίζουν το πλαίσιο διακυβέρνησης δεδομένων ή εισάγουν νέες πολιτικές διαχείρισής τους (45%).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι, παρόλο που τα ανώτερα στελέχη και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για το GenAI, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ενθουσιασμός αρχίζει να μειώνεται καθώς η αρχική γοητεία της «νέας τεχνολογίας» φθίνει. Αν και το ενδιαφέρον παραμένει «υψηλό» ή «πολύ υψηλό» για την πλειονότητα των ανώτερων στελεχών (63%) και των μελών των διοικητικών συμβουλίων (53%), αυτά τα ποσοστά έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την έρευνα του πρώτου τριμήνου του 2024, παρουσιάζοντας πτώση κατά 11 και 8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ενώ ο στόχος είναι η επιλογή και η ταχεία ευρύτερη χρήση των έργων GenAI με τη μεγαλύτερη δυναμική για δημιουργία αξίας, πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες παραμένουν σε πιλοτικό στάδιο, με τη μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (68%) να αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους έχουν μεταφέρει το 30% ή λιγότερο από τα πειράματα GenAI στην πλήρη παραγωγή.
Αν και η διαχείριση των κινδύνων του GenAI θεωρείται κρίσιμη από τους ερωτηθέντες, τρία από τα τέσσερα σημαντικότερα εμπόδια για την επιτυχή ανάπτυξή του σχετίζονται με τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση του, όπως η συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις (36%), η δυσκολία στη διαχείριση κινδύνων (30%) και η έλλειψη μοντέλου διακυβέρνησης (29%). Αυτά τα ζητήματα ενισχύονται από συγκεκριμένους κινδύνους που σχετίζονται με το GenAI, όπως η παρουσία συστηματικών σφαλμάτων στις AI πλατφόρμες που τις αναγκάζουν να κάνουν εσφαλμένες προβλέψεις, οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα και η ανάγκη προστασίας από νέες μορφές επιθέσεων.