Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 January 2024 07:56

Πώς οι hackers διείσδυσαν στον Kyivstar

Τουλάχιστον από τον Μάιο του περασμένου έτους, Ρώσοι hackers βρίσκονταν μέσα στο σύστημα του ουκρανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου Kyivstar, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters. Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας της Ουκρανίας είπε ότι η συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως «μεγάλη προειδοποίηση» προς τη Δύση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χακάρισμα απέκλεισε τις υπηρεσίες που παρείχε η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, επηρεάζοντας περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες.

Σε συνέντευξή του, ο Ίλια Βιτιούκ, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), αποκάλυψε αποκλειστικές λεπτομέρειες σχετικά με το χακάρισμα, το οποίο είπε ότι προκάλεσε «καταστροφική» διαταραχή και είχε στόχο να δώσει ένα ψυχολογικό πλήγμα, αλλά και να συγκεντρώσει πληροφορίες.

Η επίθεση εξαφάνισε «σχεδόν τα πάντα», συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων εικονικών διακομιστών και υπολογιστών, είπε, περιγράφοντάς την ως πιθανώς το πρώτο παράδειγμα καταστροφικής κυβερνοεπίθεσης που «κατέστρεψε πλήρως τον πυρήνα ενός τηλεπικοινωνιακού φορέα».

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η SBU διαπίστωσε ότι οι hackers προσπάθησαν πιθανώς να διεισδύσουν στην Kyivstar τον Μάρτιο ή νωρίτερα.

«Προς το παρόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι ήταν στο σύστημα τουλάχιστον από τον Μάιο του 2023», είπε. «Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, από ποια ώρα είχαν… πλήρη πρόσβαση: Πιθανώς τουλάχιστον από τον Νοέμβριο».

Τεύχος 423

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ